Gyurcsány Ferenc álmodott egy világot, de úgy érzi, a kapuk minden eddiginél messzebb vannak. Ezzel állt ország-világ elé a DK elnöke szombaton, az Ellenállás Napján, Budapesten. Az Egyetem térre szervezett ellenzéki tüntetéshez csatlakozott az MSZP és az Együtt-PM is.

 
Gyurcsány Ferenc a DK által meghirdetett tüntetésen

Mindkét oldalát tessék elolvasni, összesen hat van, igazítja el a téren a tudósítót egy basszista markotányosnőbe oltott DK-aktivista. Valószínűleg kimaradt valami a kampánypakkból, mert számos forgatás után is csak négy az oldalszám. Az Ellenállás Napján amúgy is az idősebbek adják a derékhadat, a középkor hiánycikk, fiatalok azonban szép számban gyűlnek. Meg rendőrök, igaz, őket aligha a politikai lelkesedés zsúfolta az Egyetem térre futó utcákban pöfögő kisbuszokba és járőrautókba.

Jelentősen kisebb a népsűrűség – úgy 2000-2500 fő –, mint a legutóbbi ellenállási alkalommal. Nem csoda, dübörög a Pozsonyi Piknik, és épp ma szakaszosan jár a 3-as metró. Gréczy Zsolt DK-szóvivő az előzenekar, és kicsit határozatlan időpont-megjelöléssel azt mondja, hogy előbb-utóbb muszáj lesz elzavarni Orbán Viktort és bűnös rendszerét.

Az MSZP nevében Horváth Csaba mondja, hogy jó érzés a taps, s hogy Budapest többet érdemel: a főváros legyen a változás – értsd: a kormányváltás – startköve, Orbán Viktor ellenzékének legerősebb bástyája. Persze ehhez az kellene, hogy az innen elmenekülő 150-200 ezer fiatal hazatérjen.

Aztán minimumprogramot hirdet az MSZP fővárosi frakcióvezetője, melynek egyik pillére a parkőrség, amely megakadályozná, hogy elborítsa a szemét a zöldterületet. A szocialista politikus szerint, amikor Budapest naponta 18 milliárd forintot fizet be a költségvetésbe, megérdemli, hogy 30-40 évenként felújítsák metróvonalait.

Falus Ferenc túlesik első vastapsán, majd bemutatkozásra kér engedélyt: imádja Budapestet, a Vasasban focizott, Illéséket hallgatta, mentősként pedig az orbáni hatalmat próbálja kitiltani az emberek életéből és munkájából. Szerinte Tarlós István főpolgármester a kormány bábja, asszisztál a Fidesznek, miközben elveszi Budapest fényét, rangját, önbecsülését, és hagyja lerongyolódni az embereket – Orbán pedig királyi várat épít magának. „Ha megtörjük a Fidesz hatalmát, még a virágok illatát is jobban fogjuk érezni”, sommáz a baloldal közös főpolgármester-jelöltje.

Gyurcsány Ferenc álmodott egy világot, de úgy érzi, a kapuk minden eddiginél messzebb vannak. Világa arról szól, hogy a magyar polgárok szabadon dönthetnek sorsukról. De, konstatálja a DK elnöke, az álomból álom maradt. Így a volt miniszterelnök szerint az álom nem elég, akarja, hogy a magyarok merjenek és tudjanak küzdeni is. Mert a demokraták világában annyit ér az ember, amennyit küzd. Muszáj küzdeni, hogy senki nem maradjon adósa unokáinak, és az unokák ne kérdezzék hiába: megmozdultál a szebb világért, papa? Senki ne akarja kibekkelni, dörög – szó szerint – Gyurcsány, mert túlélni akarásból még nem lett győzelem.

Minden budapesti maga Budapest, szerelmeivel, délutáni utazásaival, számlafizetéseivel, Duna-parti merengéseivel együtt, csap át költői síkra a DK első embere. Ám a kormány nem a város és nem az ország, mert kabinetje gyarmatosítja és eladja az országot a külföldi hatalmaknak. „Magyarok vagyunk mi nélküled is, Viktor!”, vágja oda Gyurcsány – aki szerint az ellenállás első számú feltétele ez: nem engedünk a kísértésnek, hogy megalkudjunk. Mert aki eladja a lelkét a hatalomnak, az végül a hazáját is eladja.

Merjetek nem hinni a sátánnak, inti az ifjúságot a DK-elnöke, merjétek nem hinni, hogy különbek vagyunk a többi nemzetnél, merjetek ne masírozni, merjetek szeretni és tisztelni. Merjetek, mert ha messze látszik is az önkény vége, vége lesz, és a vég után jön a végítélet, ami nem lesz megbocsátó – néz a jövőbe Gyurcsány, aki szerint az önkormányzati választás a lehetőség, hogy a Fidesz bűntengeréből kiemelkedjenek a demokraták szigetei. Szavai szerint: „amikor arról beszélek, hogy muszáj összefogni (értsd: pártuniót létrehozni), nem arról beszélek, hogy nem hiszek a Demokratikus Koalícióban, hanem arról, hogy a demokraták végre egy nagy összefogásban támadhatják Orbánt. Kit érdekelnek a pártok? A pártembereket. De a pártok semmik, a demokrácia minden. És aki küzd az összefogás ellen, az elbukik”, jósolja Gyurcsány.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!