Ha már lúd, legyen kövér: alig egy hete hivatalos, hogy központi kommunikációs hivatalt hoz létre a kormány, pénteken a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott salátatörvény-javaslatból az is kiderült, hogy az egységes koordinált kormányzati kommunikáció megvalósításához szükséges pénzeket is egységes és koordinált módon osztják majd ki.

 
Habony és Vajna: a kedvezményezettek - a kép jobb szélén Havasi Bertalan

Ha ugyanis minden jól megy, módosítják a közbeszerzési törvényt, hogy eztán a kommunikációs feladatok ellátásával kapcsolatos közbeszerzésekre központosított eljárást lehessen alkalmazni. Vagyis a kormány döntheti majd el, hogy kinek és mennyiért osztja majd a feladatokat.

Egyes becslések szerint éves szinten az összeg 40-50 milliárd forintra is rúghat, egyesek pedig már azt is tudni vélik, hogy a hivatal vezetője Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója lehet, akiről régóta sejthető, hogy ütközőpontja az Orbán Viktor és Simicska Lajos közti harcnak. Az állami hirdetések piaca feletti uralom súlyos milliárdokat érintő kérdés, amely a központi kommunikációs hivatal felállításával, és Habony pozícióba helyezésével akár egyértelmű üzenet is lehet Simicska Lajosnak a jövőre nézve.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!