Nincs egyetértés a Fideszen belül a fővárosi hajléktalanellátással kapcsolatban. Az országgyűlési képviselők közül többen polgármesterként is érintettek az ügyben, így a Kocsis Máté által az önkormányzati törvényhez benyújtott módosító indítvány kapcsán kibuktak az ellentétek.

Kocsis, aki nem csak hajléktalanügyi referens, de a VIII. kerület polgármestere is, javasolta: a hajléktalan-ellátási feladatokat a kerületi önkormányzatokhoz sorolják. Láng Zsolt II. és Kovács Péter XVI. kerületi polgármester viszont inkább a fővárosra tolná az ügyet, tekintettel arra, hogy az „olyan területi önkormányzat, amely a települési önkormányzat feladat- és hatásköreit is elláthatja”. Középen Kósa Lajos, Debrecen polgármestere áll. Ő mindkét indítvány társelőterjesztője is, mivel véleménye szerint a kerületeknek, és a Fővárosi Önkormányzatnak is bőven van mit tennie a hajléktalanokért. „Budapest speciális helyzetéből adódóan a fővárosi önkormányzatnak általános hajléktalan-ellátási kötelezettsége van” – magyarázta Kósa.

Abban azonban mindkét fronton egyetértenek, hogy a helyi önkormányzatoknak kell gondoskodniuk a területükön hajléktalanná váltak ellátásáról és rehabilitációjának biztosításáról, illetve a hajléktalanná válás megelőzésének feladatáról.

Vagyis az ellátásban felelősség terheli majd azt az önkormányzatot, amelynek területén az illető igazolha­tóan hajléktalanná vált. Így ugyanis egyetlen önkormányzat sem teheti meg a jövőben azt, hogy az ellátás híján más településre vagy kerületbe kényszeríti a hajléktalanokat, hogy ott vegyék igénybe azt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!