Miközben minden médium a manchesteri merénylettel foglalkozik, a háttérben változnak az erőviszonyok, a Munkáspárt izmosodik, Theresa May már nem bízhat fölényes győzelemben.

 
Theresa May - Fotó: Darren Staples, Reuters


Felmorzsolódni látszik a brit kormánypártok előnye, holott Theresa May miniszterelnök örömmel ugrott fejest az előrehozott választásokba. Egyrészt abban bízott, hogy a Munkáspárt képtelen lesz visszaépíteni a Brexit-döntés után erodálódott népszerűségét, másrészt azt remélte, hogy így képes lesz növelni a torryk szűk törvényhozási többségét és nagyobb eséllyel menedzselheti sikeresen a Brexit-tárgyalásokat. Csakhogy a számok mást mondanak. Most publikálta közvélemény-kutatási eredményeit a YouGov Intézet, amelyik úgy találta: miközben a konzervatívok 1 százalékot vesztettek népszerűségükből, és így 43 százalékra gyengültek, a Munkáspárt 3 százalékkal gyúrta ki kedveltségét, és 38 százalékon áll.

Ez az első mérés azóta, hogy a manchesteri merénylet után a pártok felfüggesztették kampányukat. És az eredmény már csak azért is meglepő, mivel az elemzők biztosra vették, a terrortámadás a kormánypártot erősítette.
(Egyrészt a társadalom-lélektan ökölszabálya szerint, ha brutális támadás ér egy országot, a választók a kormányra zárnak, ugyanis a kabinet rendelkezik csak a vészhelyzet elhárításához szükséges eszközökkel. Másrészt a konzervatív párt sokkal kevésbé megengedő a gazdasági bevándorlókkal és a menekültekkel.)
Csakhogy Nagy-Britannia nem papírforma szerint reagált.

Hogy mi erősíti a Munkáspártot, arról csak találgatni lehet. Tény: a gazdasági mutatók egyre szolidabbak, például a font egyre gyengül a dollárral szemben, illetve a negyedéves GDP-növekedési adat 0,3-ról 0,2 százalékra szelídült. Ez a gazdaság szereplőit persze megmozgatja, de az átlagos választópolgárt aligha érdekli. Legalábbis rövid távon.

Azért minden előretörés ellenére a Munkáspárt egy pillanatra sem dőlhet hátra, ugyanis csak arról van szó, hogy immár nem biztosan lefutott a választás. Csakhogy az angol szisztémában egy picinyke előny is elég lehet, ugyanis a rendszer kizárólag egyéni választókerületekre épül, így minimális többséggel is hatalmasat lehet nyerni.


588
ezren „települtek” be Nagy-Britanniába 2016-ban,
42 ezerrel kevesebben, mint 2015-ben. És 339 ezren vándoroltak
el, ez viszont 42 ezerrel több a tavalyelőtti számnál.
A lanyhuló bevándorlási kedv a Brexitnek tudható be.
 

Címkék: Nagy-Britannia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!