A kormányzati sikerpropaganda ellenére még szombaton is kaotikus volt a helyzet: az ellentmondásos hírek és egy központi információs oldal hiánya miatt a közösségi oldalakon egymást kérdezgették az emberek, hol milyen az utak állapota, különböző intézmények is itt fordultak segítségért a civilekhez. Rengeteg poszt szólt arról, hogy mi történt azokkal a hóban rekedt emberekkel, akiknek segítségkérését pénteken még ezrek osztották meg, és persze azokról a hétköznapi hősökről, akik tegnap sem merték az állami szervekre bízni a megoldást. Állandó rovatunk, a Heti Abszurd afféle különkiadásában az elmúlt 72 óra civil összefogását és az állami szervek csődjét dokumentáljuk blogok, SMS-ek, Facebook- és Twitter-bejegyzések alapján. Talán még soha nem volt ilyen szembetűnő a különbség a kormányzati kommunikáció és a valóság között, mint a mögöttünk hagyott három napban. Íme néhány példa:

 

Reggelig semmi, ismétlem SEMMI nem történt. Egy rendőrt, egy tűzoltót, egy katasztrófavédelmist nem láttam! Egy árva kószáló embert a bent rekedt embereken kívül! Reggelre már kezdtem kiszáradni és más várakozó társammal együtt havat gyűjtöttünk és azt olvasztottuk inni. Jó földes volt. Az első teát 2 idős bácsi hozta olyan péntek 12 körül. Életem legfinomabb teája volt!!! Szégyen, nem szégyen, elsírtam magam. A bácsika kérdezte, miben tud még segíteni. Egyszerűen csak elkezdtem sírni és mondtam, mondtam a magamét. Megfogta az arcom és mondta, hogy most odaadja a telefonját és hívjam fel a családomat.

-

Táplánypusztán dolgozom, s az ottani 350 betegnek reggelre fogyóban az étele az eltorlaszoltság miatt. Ezért szeretnénk kérni mindenkit, akinek bármilyen KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETŐ ÉTELE (pl.: konzerv, kenyér, vaj, szalámi stb.) akad adományként, szívesen fogadjuk a betegek nevében. KÉRJÜK, SEGÍTSETEK A BETEGEKNEK ÉTELHEZ JUTNI! Nagyon szépen köszönjük!

-

Egy éjjel-nappali boltban dolgozom. Ma (pénteken) olyan dolgok történtek, amik mellett nem lehet csak úgy elmenni. Bejött egy lány, ahogy néhányan mondják, olyan „mű” nő. Vett egy karton tejet, egy rúd szalámit, 8 kiló kenyeret, vajat, meg Nescafét. Megkérdeztem: nagy a család? Mire ő: nem, az iskolába viszem az itt rekedteknek. Aztán jött egy srác. Audival. Kért 30 zsemlét, 10 kiló kenyeret, egy egész doboz Sport szeletet. Kérdeztem is: ennyire szereti a csokit? Erre ő: nem, a rádióban hallottam, hogy elkél a segítség! Nem sokkal később megint jöttek. Elvitték az összes mentes ásványvizet. A vasútállomásra, mert sokan itt maradtak. De!!! A legszebb dolog csak ezután jött. 4 fősulis készült az esti bulira, ehhez való bor- és chipskészletért jöttek. Nálunk hallották a rádióban, hogy a hajléktalanszállóra is elkélne a segítség. Vissza minden. Összedobták a fejenként 1500 forintjukat és kérték, hogy adjak nekik bármit, ami ebből kikerül és hasznát vennék. Hát ez engem nagyon megérintett. De még sorolhatnám. Egy néni süteményt vett, amit a fiával küldött el az autókhoz stb. Nagyon jó volt ma a napom. Osszátok meg! Én még ilyet soha nem kértem, de akarom, hogy tudja mindenki: a magyarok a bajban összefognak. Büszke vagyok ma, hogy magyar lehetek.

-

Amikor az egészségügyi államtitkár azt tanácsolja az embereknek, hogy végszükség esetén testhővel melegítsék egymást, majd ugyanabban a mondatban mosolyogva szolidaritásáról biztosítja azt a győri civilt, akinek hólapátolás közben beállt a dereka, merthogy ő maga is hátfájós, nos, akkor nem vagyok biztos benne, hogy felfogta, miről is van szó, s hogy milyen székben is ül. Mondom ezt hátfájósként.

-

Én dolgoztam csütörtökön, és nem tévét néztem vagy rádiót hallgattam. Ha a média állítólag délelőtt 10-kor bemondta, hogy senki ne induljon útnak, akkor vajon miért nem állt oda 2-3 rendőrautó az M1-M7 kivezetőhöz és zárta le az autópályát? Szívesebben töltöttem volna az éjszakát egy budapesti szállodában, mint a hideg autóban.

-

Ez a térkép (ingyen szállást, meleg ételt kínáló magánszemélyek, civil szervezetek, vállalkozások, címmel, telefonszámmal – a szerk.) önkéntesek segítségével készült és készül. Csak megjegyezném, hogy míg az idokep.hu közöl információkat, addig a met.hu (állami ugyebár) semmit sem tesz a szokásos feladatain kívül.

-

Martonvásár, csütörtök éjjel fél 1. Az M7-es lezárva, a forgalom a régi 7-esre terelve, ahol keresztbe állt egy kamion. A kocsisor vagy 10 km-es. Jön egy fiatal pár, két hatalmas szatyorral. Bekopognak az ablakon. „Csokit, cukrot, ásványvizet, üdítőt adhatunk?” Mondom, köszi, elvagyok. „Pedig olyan régóta itt várakozik, tényleg nem fogad el semmit?” Igen, így van: nem árulták, adták. Két martonvásári fiatal felkelt, összepakolta, amit otthon talált és kijött a jeges éjszakába segíteni. Mégsem reménytelen ez itt.

-

Válasz a BM-nek: SMS megjött, háromszor. Benzin rég kifogyott mögöttem is. 20 órája várok. Előre is gratulálok, hogy majd egymást kitüntetitek. Utolsó szavaim: hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

-

Az elmúlt években a kormány új katasztrófavédelmi törvényt fogadott el, átszervezték és központosították a szervezetrendszert, bepakolták alájuk a tűzoltókat, a belügyminisztériumhoz tolták a vízügy felét, majd lenyilatkozták, hogy „a katasztrófavédelem rendkívüli horderejű és óriási léptékű átalakuláson ment át tavaly, az eddigi eredmények alapján a rendvédelmi integráció és az ehhez kapcsolódó új hatósági és műveletirányítási szemlélet beváltotta a hozzá fűzött reményeket”. Leesett 20 centi hó, és azt, amit én vártam az átalakítástól, és amire menet közben folyamatosan igyekeztem felhívni a figyelmet, azt be is váltotta. Kérdés, hogy ők pont erre gondoltak-e.

-

Azt, hogy általában hol a katasztrófavédelem, azt nem tudom. De azt sem, hogy a férjem hol van, aki tegnap meló (tényleges GDP-növelő, nem papírtilitoli) után egyből ment a tűzoltóságra (önkéntes), azóta láttam 2 percre, mikor hazajött meleg ruháért, de még egy pulcsit sem vett fel, jött a visszariasztás. Azóta is kint vannak, mentenek, se kaja, se takaró, se tea nekik se, de ők sem osztódással szaporodnak, na. Arról igazán nem ők tehetnek, hogy az irodákba most jutott el a hóesés híre… Egyébként meg, amilyen faszán átszervezték az egészet, az is csoda, hogy van kint katasztrófavédelem…

-

Éjfélkor értünk haza, megnéztük, mi a helyzet az autópályán. Beraktunk egy szatyor kaját, meleg teát, 2 lapátot és elindultunk Győrújbarátról 14 órakor!!! Amit tapasztaltunk: egyetlenegy hókotró vagy maró, egyetlenegy katasztrófavédelmis nem jelent meg. Amit a tévében elmondtak, abból egy szó se volt igaz. Se katonai, se rendőri segítség nem volt a helyszínen. 3 TEK-es koma zseblámpával világított, de kértük, hogy segítsen lapátolni, közölték, hogy ááá, ők felügyelik a rendet, nem dolgoznak! (…) Este Győrújbaráton megálltunk a faluháznál, ahol már 50-60 ember volt elszállásolva és sorban hozták a gyerekes családokat, gyerekeket szállító buszokat. Elmondtuk, hogy mit tapasztaltunk, teljesen elképedtek, hiszen őket ismét csak úgy tájékoztatták, hogy minden segítség a helyszínen van. A polgármester asszony felajánlotta a település gépeit, embereit, hogy segítenek, de visszautasították azt, már így is sok a gép az autópályán és a főutakon!
Sziasztok! Bizonyára sokan tudjátok, hogy pénteken a Hősök teréről indult négy busz is, önkéntesekkel. Most jöttem meg onnan, 12 órás szolgálatban voltunk – ebből az aktív munka 2,5-3 óra volt. Az oka egyszerű: ilyen töketlen szervezést a katasztrófavédelem részéről még nem tapasztaltam! Senki nem tud semmit, logisztikához a nagy fejeseknek nuku érzékük. Katasztrófa! Viszont kis csapatunk Bábolna és a 82. kilométerkő között lapátolta ki a kocsikat a hó rabsága alól, kb. negyvenet. Ez az útszakasz is tiszta kamiontemető… 3-4 méteres hófalak, totál befedett autók, tükörjég. Az ellátás maximális volt, az osztrák segítség is nagyon jólesett nekünk! A hókotrók már elkezdték munkájukat, nem fognak unatkozni, az tuti. De azt a hírt megcáfolnánk, amit a Class FM-n hallottunk hazafele jövet, hogy az M1 tiszta. Hááát, minden csak nem tiszta, kamionok állnak kilométereken keresztül. Utószóként: a csapatra személy szerint büszke vagyok, már csak azért is, mert a gyengébbik nem is kitett magáért, 4 fővel. Hólapátolás ment ezerrel, senki nem lazsált, mindenkit fűtött a tenni akarás!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!