David Cameron brit kormányfő hiányos történelmemtudásán élcelődnek a tengerentúlon, az elnök ugyanis elhasalt egy amerikai show-műsorban a Nagy-Britannia történetét firtató kérdések némelyikén, holott azok a brit állampolgársági vizsga alapjai. Vajon egy átlag magyar honpolgár átmenne-e a magyar állampolgársághoz szükséges honosítási vizsgán?

A magyar állampolgárság elnyeréséhez 21 kérdésre kell válaszolni. A vizsga díja 46 ezer 500 forint. A felkészüléshez ajánlanak egy tankönyvet is és 3500 forint ellenében konzultáció is igénybe vehető Budapest Főváros Kormányhivatalának honlapja szerint. A honosítási írásbeli vizsga kérdéseinek nagy része a magyar történelemmel kapcsolatos. Tudni kell, mik a nemzeti jelképeink, szimbólumaink. El kell mondani a Himnusz első versszakát és ismertetni kell a honfoglalás, a kiegyezés, a reformkor, valamint Trianon eseményeit, számonkérik a világháborúkat, 1956-ot és minden fontosabb állomást, de az Európai Unió ról, az Alaptörvényről és olyan állami szervek működéséről is tudni kell, mint például az Állami Számvevőszék, az Alkotmánybíróság, a helyi önkormányzatok. Irodalomból az ősköltészet után a 16. század, majd a felvilágosodás és klasszicizmus alakjaira, a romantika képviselőire kérdeznek rá. A 20. század írásművészetét teljesen mellőzik.

Lőrinc László történelemtanár szerint mindez érettségi nehézségű. „Nem eléggé konkrétak a kérdések és nem tudni, milyen mélységben kíváncsiak az adott témára. Nem hiszem, hogy ezekre egy átlag magyar ember kielégítő választ tudna adni.” Liska Márton történelemtanár szerint ez egy alkotmány- és közigazgatási jog vizsgának is megfelel. „Érthetetlen, hogy irodalomból miért maradt ki a teljes 20. század.” Radikálisabb a véleménye Diószegi Endrének: 7 millióra becsüli azokat, akik nem mennének át a vizsgán, de poénból megcsináltatja 12.- es diákjaival. „Néhol elég tág és nehezen megfogható a téma. Az különösen furcsa, hogy Petőfi, Arany és más elég fontos költő nem szerepel a kérdésekben, amit olyan ember állíthatott össze, akinek a magyar irodalomról való ismerete ködös lehetett” – véli a történelemtanár.

Az írásbelire 60 percet adnak, a szóbelin egy tételt kell húzni, a 30 percnyi felkészülési idő alatt vázlat készíthető. Az írásbeli eredményessége nem feltétele a szóbelinek. A vizsga „megfelelt”, illetve „nem felelt meg” minősítésű lehet. Azonban nem kell alkotmányos alapismeretek vizsgát tenniük azoknak, akiknél az egyszerűsített honosítás feltételei együttesen fennállnak, azaz önmaga vagy felmenője magyar állampolgár (volt) vagy valószínűsíti magyarországi származását, magyar nyelvtudását igazolja, a magyar jog szerint büntetlen előéletű, valamint honosítása nem sérti Magyarország közés nemzetbiztonságát.

Budapest Főváros Kormányhivatalában szeptember 28-ig 13 vizsgaidőpont alkalmával 75 fő tett alkotmányos alapismeretek vizsgát, közülük 38-an első alkalommal „átmentek”.

Ön ezek közül mire tudja a választ?

Ismertesse, milyen kiemelkedően fontos nemzetközi szervezeteknek tagja Magyarország!

Az Alaptörvény fogalma, alapvető intézményei, általános rendelkezései.

Röviden mutassa be az Európai Uniót!

Hogyan találkozik nemzetközi érdekeinkkel?

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása.

A magyar nép eredete és vándorlásai.

Az Állami Számvevőszék.

Az alapvető jogok biztosa.

A fegyveres erők és a rendőrség.

A közigazgatási szervek eljárása.

Az állampolgári jogok csoportosítása.

Magyarázza el az egyes állampolgári jogok tartalmát!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!