A Dunántúlon 25-45, az ország középső részén 10-20, keleten pedig 5-10 centi hó hullott szombaton. A listát Letenye vezeti 45 centiméterrel. A vastag hótakaróval fedett területeken éjjel -20 Celsius-fok alá is süllyedt a hőmérséklet. Ma kicsit enyhül az idő.

 

Az intenzív havazás miatt három órára bezárt Ferihegy. A repülőtérre érkező és onnan induló járatok közül többet is törölni kellett a havazás miatt, működésében azonban elsősorban nem a magyarországi, hanem a nyugat-európai időjárás okozott fennakadásokat. Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója elmondta: az ügyeletes repülőtér-vezető szombaton 13 óra 30 perckor úgy döntött, hogy a rendkívül intenzív havazás miatt leállítják a Ferihegyi repülőtér forgalmát. A levegőben lévő légi járműveket más repterekre irányították. A rend végül 16 óra 20 perckor állt helyre.

A közutakon a havazás miatt sok helyen torlódott a forgalom. Baleset helyszínére kiérkező rendőrautóba rohant hátulról egy személygépkocsi az M1-es autópályán Bicskénél. Az ütközés ereje átrepítette a szalagkorláton a korábban balesetet szenvedett kocsi férfi és nő utasát. A balesetben megsérült a rendőrautóba belehajtó autó vezetője is. Több kamion is keresztbe fordult vagy elakadt Somogy megyében, de Zala és Vas megye közutjain is történtek hasonló balesetek. Budapesten a Fővinform és a BKV tájékoztatása szerint nem okozott komolyabb gondokat a hó. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint országszerte 481 gép dolgozott az utakon. A havazás miatti váltóállítási gondok következtében több vonalon is késtek a vonatok az ország nyugati felében, elsősorban a Dél-Dunántúlon. Zala megyében több településre nem tudtak eljutni a buszok. Egyelőre alkalmatlan a Balaton és a Velencei-tó jegének vastagsága a korcsolyázáshoz: a 4-8 centi vastag jég könnyen beszakadhat, rámenni életveszélyes.

Horvátországba csak téli gumival és hólánccal lehet belépni. A barcsi határátkelőnél szombat reggel óta csak azokat a gépkocsikat engedik át a határőrök, amelyeken téli gumi van, és felszerelt vagy csomagtartóban lévő hólánccal is rendelkeznek. Európa többi országában is káoszt okozott a havazás. Angliában például elmaradnak a Premier League-mérkőzések, lezárták a londoni Heathrow és Gatwick repülőtereket, Olaszországban a firenzei és a pisai terminált, Frankfurtban nagyjából 170 járatot töröltek, az amszterdami Schiphol repülőtéren pedig háromezer utas töltötte az éjszakát. Sok helyen járhatatlanná váltak az utak, Firenze környékén több száz autó rekedt a sztrádán, akadozott a vonatközlekedés a London–Párizs–Brüsszel vonalon és Olaszország középső részén.

Vasárnap szinte mindenütt megszűnik a havazás, nyugaton és a középső tájakon felszakadozik a felhőzet. Több-kevesebb napsütés várható, további havazás nem valószínű. A délire forduló szél a Kisalföldön néhol viharossá fokozódik, és a Dunántúlon több helyen hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és -5 Celsius-fok között várható, ma éjszaka pedig -10 és -15 Celsius-fok között alakul. Hétfőtől várhatóan enyhül az idő, a hét közepétől egyre több helyen várható eső, záporeső. A legtöbb helyen olvadni fog a hó, csütörtök és péntek reggel már az ország nagy részén nem lesznek fagyok. A jelenlegi előrejelzés szerint tehát nem valószínű, hogy idén fehér karácsonyunk lesz.

 Megnyitottak a sípályák. A nagy- hideg-hegyi sípálya kivételével az összes hazai pályán járnak már a síliftek. A visegrádi Nagyvillámon 10-20, Szilvásváradon 20-25, Dobogókőn 15-25, a Kékestetőn 10-40, a mátraszentistváni síparkban 20-50, Eplényben pedig 40-60 centiméteres a hóréteg vastagsága.

Címkék: , tél, havazás, közlekedés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!