A Kárpát-medence Velencéje, a magyar Maldív-szigetek – némi túlzással persze, de sokan így is emlegetik a Budapesttől 70 kilométerre, Oroszlány közelében fekvő Bokodi-tavat. Lebegő falunak is nevezik, mert a hosszú stégeken megközelíthető, cölöpökre épült színes házikók úgy néznek ki, mintha lebegnének a vízen – éppúgy, mint a Maldív-szigetek utazási irodák prospektusairól jól ismert nádfedeles bungalói.

 
Stégek és horgászkunyhók a Bokodi-tavon - Fotó: Shutterstock

A hely akkor vált világszerte ismertté, amikor 2014-ben a Microsoft internetes keresőmotorja, a Bing háttérképének választotta a róla készült fotót. Pedig az utóbbi években horgászparadicsommá vált Bokodi-tó már évtizedek óta létezik: a tó az 1961-ben üzembe állított Oroszlányi Hőerőmű számára létesített mesterséges hűtőtó, amely az erőmű melletti rét elárasztásával, vagyis a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával keletkezett.

Különlegességét évtizedekig az adta, hogy az erőmű által termelt hulladékhő miatt a 135 hektáros vízfelület télen sem fagyott be, a langyos víz a kemény mínuszokban is gőzölgött. Mivel „a tó, ami télen sem fagy be”, egész évben kellemes hőmérsékletű volt, pecázásra kiváló, sorra épültek ki a parttól a vízbe benyúló stégek a kisebb-nagyobb horgászkunyhókkal.

Időközben azonban bezárt Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája, a Márkushegyi Bányaüzem, ez pedig megpecsételte a már Vértesi Erőmű néven működő hőerőmű sorsát is. Az addig a tavat „tápláló” erőmű 2015 végén bezárt, így a Bokodi-tó vize 55 év után először befagyott, a messze elnyúló jégmező pedig holdbéli tájra emlékeztetett. A stégházak azóta télen nem „lebegnek”, de tavasztól őszig a látvány még mindig olyan, mint korábban volt. Ezért a horgászok mellett továbbra is fotósok, természetjárók, turisták, sőt esküvői rendezvények, klipforgatások kedvelt célpontja. Olyannyira, hogy a népszerűséggel járó nagy jövés-menést megelégelve több háztulajdonos is ráccsal zárta le a stégjét. A festői, úszó horgászfalu azonban továbbra is megmaradt Magyarország egyik rejtett kincsének.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!