Noha egyre szabálykövetőbbek a kereskedők, a minőségmegőrzési, a fogyaszthatósági idő megjelölésének hiánya, annak lejárta, de nyüves hús miatt is róttak ki pénzbírságot a hatósági állatorvosok.

  <h1>Bohanek Miklós felvétele</h1>-
  <h1>Bohanek Miklós felvétele</h1>-

Bohanek Miklós felvétele

- – Kép 1/2

Ők most húsvétig gyakori vendégek lesznek az élelmiszerüzletekben, a piacokon, a vendéglátóhelyeken, ugyanis hétfőn indult az immár szokásos kiemelt ünnepi élelmiszer-biztonsági razzia.

Ötvenezerre bírságoltak – mutat egy füstölt hús akasztóján lévő címkére az eladó –, mert nem lehetett rendesen elolvasni a szavatosságot. Pedig a sonkának semmi baja nem volt. Néhány címkén a zsírtól elmosódott a felirat, s ezeket is kitettem a húspultba. Ebből lett a baj.

– Ha a terméken nem látszik a minő­ség­megőrzési idő, vagy ha csak egyetlen olyan doboz tejfölt kínálnak, amelynek a fogyaszthatósági ideje lejárt, legalább ötvenezer forint bírságot kell kiróni – idézi a szabályzatot H. Anita hatósági állatorvos, aki most azért jött a piacra, hogy a klasszikus húsvéti húsokat, a főtt, a kötözött és füstölt parasztsonkákat vizsgálja. Kérte, ne írjuk le nevét, a hatékony ellenőrzéshez talán jól jön az inkognitó. De azért elkísérhettük a razziára.

– Ilyenkor sajnos felbukkanhatnak illegálisan előállított termékek, de azért is szükséges a sok ellenőrzés, mert az ünnepre a sonkákat nagy mennyiségben készítik, a gyártási folyamatban történhetnek hibák. Például a pácoláskor. A hagyományos parasztsonka több hétig készül, előbb besózzák, majd fedőpácba teszik, végül szárítják, füstölik. A gyorspácoltnak néhány nap is elegendő. Az ellenőr talált már olyat, amelyet még így sem érleltek meg alaposan. Belül nyers és büdös volt.

– S ha a gyártó hibázott, önök mégis a kereskedőket ellenőrzik.

– Ha kiderül, hogy a gyártó vétett, hozzá is kimegyünk.

H. Anita nyolcéves pályafutása során valahogy nem lett kedvence a sonka. Mondjuk egy légy köpte, nyüves hús látványától erősen oszlik az étvágy. Előzetes bejelentés nélkül, fehér köpenyben lép be a csarnokba, érkezésén a húsboltosok nem lepődnek meg. Megszokták már, hogy húsvétkor nagyobb figyelmet kapnak, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) 2007 óta kerít sort ünnepeket megelőző kiemelt ellenőrzésekre. Ilyenkor, tudjuk meg a hivataltól, országszerte csaknem ezer hatósági ellenőr dolgozik.

H. Anita előbb megszagolja, kesztyűs kézzel megtapogatja a húsokat, ellenőrzi a hűtők hőmérsékletét, aztán átnézi a termékek eredetét tanúsító dokumentumokat, végül kiállítja a jegyzőkönyvet. Ezúttal mindent rendben talál.

– Egyre szabálykövetőbbek a kereskedők – mondja. Ezt támasztja alá az MgSzH is: 2008-ban összesen egymilliárd, 2010-ben már csak félmilliárd forint bírságot szabtak ki.

A húsvéti menüvel aligha lesz gond.

 

A húsvéti élelmiszer-ellenőrzésben részt vesz a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is. Fülöp Zsuzsanna szóvivő arról tájékoztatta lapunkat, hogy munkatársai kirívó szabálytalanságot nem találtak az elmúlt pár napban. Tavaly azonban többet is: húsvéti ellenőrzéseik során hétszáz helyen tartottak vizsgálatot, az ellenőrzött üzletek 51 százalékában találtak jogszabálysértést, s összesen 7,6 millió forint bírságot szabtak ki. Jellemző hiba volt, hogy az üzletekben hiányosan tüntették fel az árakat, az összecsomagolt termékeken az „ajándék” felirat nem érvényesült, máshol az egységár feltüntetése hiányzott, valamint húsipari termékeknél a csomagolóanyag súlyát is „belemérték” az árba.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!