Magyarországon vannak a legtöbben rossz véleménnyel a muszlimokról – derült ki az amerikai Pew Research Center kutatóintézet friss tanulmányából. A korábbi években hazánkban nem végeztek ilyen felmérést, de amint Magyarország bekerült a kutatásba, az élre tört. A magyarok 72 százaléka van rossz véleménnyel a muszlimokról, utánunk az olaszok és a lengyelek jönnek 69 és 66 százalékkal.

 
A muszlimok elutasítottsága Európában (azok aránya százalékban, akik rossz véleménnyel vannak róluk)

A lengyelek adatainak külön szépsége, hogy az előző évhez képest 10 százalékponttal nőtt azoknak az aránya, akik negatívan ítélik meg a muszlimokat, pedig ahogy Magyarországon, úgy Lengyelországban is elhanyagolható az iszlámhívők népességbeli aránya. A muszlimellenesség ugyanakkor egész Európában nőtt. Bár az igazán érintett Franciaországban és Németországban mindössze 5 százalékponttal gyarapodott azok tábora, akik rosszat gondolnak a muszlimokról, de népességbeli arányuk így is csak 29 százalék.

A magyarok és a lengyelek a menekültek és a terrorizmus közti asszociációkban is az élen járnak, 76, illetve 71 százalékuk gondolja azt, hogy a bevándorlás növeli a terrorizmus kockázatát, de érdekes módon még náluk is többen vannak azok, akik azokat a terheket emelték ki fő problémaként, amelyet a szociális ellátórendszerre jelentenek a migránsok.

A skála másik végén a spanyolok vannak, akiknek mindössze 40 százaléka ért ezzel egyet.

 

A muszlimok elutasítottsága Európában (azok aránya százalékban, akik rossz véleménnyel vannak róluk) 
* Görögországban nem volt adatfelvétel 2015-ben, ott a 2014-es adatot vetették össze az ideivel
Forrás: Pew Research Center

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!