Közel 100 százalékos feldolgozottságnál a Jobbik jelöltje vezet 261 szavazatnyi különbséggel a Fidesz jelöltje előtt a tapolcai központú választókerületben. Hogy ki kapja az országgyűlési mandátumot, csak napok múlva derülhet ki - közölte az ATV és a hvg.hu.

 
Plakátharc

Hivatalos végeredmény csak később lesz, a szavazatok 99,13 százalékának összeszámolása alapján az MSZP-DK jelöltje jelentősen lemaradt a másik két jelölt mögött (26,27 százalék, 7712 voks), a Fidesz és a Jobbik között a finisben szoros verseny alakult ki. A jobbikos 35,27 százalékkal (10354 szavazat) vezet, a fideszes 34,38 százalékot (10 093 voks) kapott.

A részvételi arány valamivel 40 százalék fölött volt, ami jobb mint a legutóbbi újpesti, de rosszabb, mint a veszprémi 1-es körzetben mért részvételi adat.

A hvg.hu hozzáteszi: Hogy a Jobbik valóban megszerezte az első egyéni mandátumát, csak napok múlva derül ki. A tapolcai 6-os választókerület eredményeit ugyanis a külképviseleti szavazatok be nem érkezéséig nem hozzák nyilvánosságra. A fideszes jelöltnek az összesen 472 helyi és a 11 külképviseleti szavazatból sokkal (261-gyel) többet kellene szereznie, mint a jobbikosnak (ehhez a szavazatok nagyjából 60-70 százalékát kellene elvinnie ott).

Ez már csak matematikai esélyt jelent a fordításra.

(Forrás: ATV, hvg.hu és nol.hu, valasztas.hu)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!