Szándékosan küldtek halálba idős lakókat a fővárosban és környékén öt egységet működtető Arany Alkony idősotthonok egyikében, mindezt az újabb és újabb, 4-5 millió forintos belépési díjért – állította a Hír Tv-nek két volt dolgozó. Az otthon lakói cáfolnak.

 
Fotó: Kallos Bea, MTI

A tévécsatorna szándékos emberölés gyanúja miatt tett feljelentést; a BRFK életvédelmi osztálya feljelentés­kiegé­szítést rendelt el az ügyben. Nem kaptak megfelelő gyógyszert a betegek, rácsukták az ajtót a magatehetetlenekre, csak napok múlva nyitva rájuk, s volt olyan idős ember is, aki megfulladt állítólag a pépes étel helyett egészben adott almától – állítják az egykori alkalmazottak. Az othhon lakói viszont szemenszedett hazugságnak tartják a sorozatgyilkosságról szóló vádakat. „Három 100 évnél idősebb ember is él itt, és rengeteg lakót ismerek, akik hosszú betegeskedés után épültek fel az elfekvőből, vagy évek óta ott ápolják őket, és még mindig élnek” – nyilatkozta egy asszony az Origónak. A lap helyszíni riportja szerint nincs semmi probléma a higiéniával sem, a konyhán pedig jó az étel.

A VH is foglalkozott korábban az Arany Alkonnyal, amelyet egy Kálvin János Presbiteri Misszió néven bejegyzett korábbi – az új egyházi törvény értelmében már nem is létező – kisegyház működtetett, egészen addig, amíg fővárosi kormányhivatal március 31-i hatállyal vissza nem vonta engedélyét. Egyes hírek szerint hitéleti tevékenységet alig végzett, státusát kedvezőbb adózásra használta, mögötte adóparadicsomban bejegyzett cégek lehetnek. Amióta az egyházi lét megszűnt, felröppent a hír: 1500 ember nyugodt öregkora vált bizonytalanná. Ők többnyire saját otthonuk eladása után fizették be azokat a milliókat, amelyekkel életük végéig megváltják a 28-58 négyzetméteres lakrészek használatát. Ezen kívül a szolgáltatásokra mindenki nyugdíja 80 százalékát is befizette. Az Arany Alkony honlapja szerint az „Esztergomi Görög Katolikus Egyházközség” vette át a működtetést, ám ezt az egyszemélyi döntést az egyházmegye később elutasította. Mára nincs szó a honlapon egyházakról, az egyházi programok is mintha már tavaly megszűntek volna: az „istentiszteletre” kattintva „se kép, se hang”. Az otthonok épülettulajdonosa – a hitelek törlesztője –, a bentlakók egészségügyi ellátását végző Medicatus Zrt. cégcsoport a bezárásokról felvetődő hírek után közleményben tudatta, hogy „nincs törvényes lehetősége a gondozottak alapellátásának elvégzésére és befolyásolására, annak minőségéért semmiféle felelősséget nem vállalhat”. A cég egy általa alapított „nonprofit társasággal” kívánná kihúzni a csávából az otthonokat. Korábbi ottjártunkkor egyenruhás őrrel tették ki a szűrünket, újbóli látogatásunkat faxon kérték engedélyeztetni – erre választ nem kaptunk. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!