Így élhető egy város

Nem kell az önkormányzatra vagy az államra várni, ha valaki a saját környezetét, városrészét szeretné élhetőbbé, szebbé, jobbá tenni. Jó példa erre a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány tevékenysége, akik szombaton, május 7-én több izgalmas programmal várják az érdeklődőket, a cél pedig az adománygyűjtés.

A pénz a Belső-ferencvárosi Alapba kerül, ahonnan egy pályázat útján olyan közösségi programok kaphatják meg a kitűzött egymillió forintot, amelyek színesebbé, tartalmasabbá teszik a városrész életét.

A nap célja a támogatásgyűjtés mellett, hogy a helyiek közelebb kerüljenek egymáshoz és elindulhasson egy párbeszéd arról, miért szeretnek a városrészben élni, és mit szeretnének a jövőben maguk körül látni, hogy még élhetőbb legyen a terület. Az egyik izgalmasnak ígérkező programon, a Nagycsarnok Backstage elnevezésűn például az áruk útját lehet követni, és a nagyközönség szeme elől elzárt helyiségekbe lehet belesni Budapest egyik legnagyobb és kétségtelenül leghíresebb piacán. Akiket inkább a kiállítóterek kulisszák mögötti világa izgat, az Iparművészeti Múzeumot nézhetik meg „egér- és madártávlatból”. Több felajánlott tárgyra licitálni is lehet a Facebookon, a múzeum például Zsolnay-tetőcserepet, Rábai Róbert, a Bakáts téri hentes pedig egy lánckötényt és csontfűrészt kínált eladásra. Aki ezzel nem tudna mit kezdeni, licitálhat egy gyönyörű állapotban lévő L. C. Smith írógépre, amelyet Bodó László, a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola igazgatója ajánlott fel. Mészáros János, a Két Egér Könyvesbolt vezetője egy mesekönyvhöz készült festményt a Ráday utcáról, Bosznai Tibor a Púder Bárszínház egyik maszkját kínálta licitre.

Ha a kezdeményezés sikeres lesz, a városrészben lakók maguk segíthetik kisebb adományaikkal olyan projektek megvalósulását, amelyektől jobb lesz Belső- Ferencvárosban élni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!