ÍGY IS LEHET - 02. 21., VASÁRNAP
 

Toros Pálinkafesztivál
Székesfehérvár, Palotai kapu tér
Aki nem jutna el a fővárosig, frissen töltött hurkát és kolbászt a koronázóvárosban is ehet.


Böllérfesztivál
Millenáris, Budapest, Kis Rókus utca 16–20.

Hétvégi mulatság, leölt disznók a főváros szívében; annak is érdekes, aki már látott ilyet.

ZÖLD GOMB
Hogyan néz ki a földi élet a világűrből? Vajon mit lát az, aki rápillant az emberiség útjaira, kommunikációs hálózatára, városaira? Számos látványos elem mutatja meg, hogyan foglalta el az ember a bolygót, s hogyan formálja saját igényei szerint. Megdöbbentő, miként szövi civilizációs hálóját az emberi faj.

Ember az űrből. Kanadai–angol ismeretterjesztő, 2015, 95 perc. Rendező: Duncan Copp
National Geographic Channel HD, 2016. február 21., 20 órakor és 22.30-kor

 


Földi égi kaland
Remek utazási lehetőség, még ha csak virtuális is. Viszont garantáltan felejthetetlen élmény. Mert itt úgy lehet „élesben” kipróbálni a repülést, hogy abból baj nem lehet. Egy Boeing–737-es pilótafülkéjében ülve hamar kiderül, hogy nem is olyan könnyű a le- és a felszállás. A szimulátorrepülésen egyszerre öt fő vehet részt: egy fő a kapitányi ülésből irányít, négyen pedig mögötte ülve figyelhetik a földi és égi kalandokat.

Repülőgép-szimulátor. Budapest V. ker., József Attila utca 22., repulogepszimulator.hu

 

FEBRUÁR 21. AUGUST von WASSERMANN  
Eredetileg a 16. században élt olasz tudós, Girolamo Fracastoro versének címe volt (Syphilis), amelyben egy pásztort büntettek csúnya kórral az istenek, de az angolok hívták francia betegségnek, a franciák pedig angol betegségnek. Évszázadokon át szenvedett tőle a fél világ, Nietzsche, Munkácsy, Lenin, Ady, Maupassant, Keats, Smetana, Wilde, főként a mérgező higannyal kezelték (ma már penicillinnel, antibiotikummal), és csak elég későn, a 20. század elején, az 1866. február 21-én született német orvos, August von Wassermann dolgozta ki a betegség korai felismerésének módszereit.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!