ÍGY IS LEHET – JANUÁR 10.

Mosó Masa mosodája
Agóra, Veszprém, Halle utca
Bábjáték. Sompolygó, a kedves rókalány története arról, hogyan lett tündérkirálynő.


Interaktív programok
Cifra Palota – Müpa, Budapest,
Komor Marcell u. 1.
Családok aktív, kreatív időtöltése; zenei és készségfejlesztő foglalkozások (10–13 óra).


Parázsfuvolácska
Magyar Állami Operaház, Budapest,
Andrássy út 22.
Magyar nyelvű mese-dal-játék két részben, perecevő szünettel, 11 órától.


Kecskés bál
Marczi, Budapest, Marczibányi tér 5/A
Délelőtt gyerekeknek, moldvai és gyimesi népzenével, játékkal és mondókával.


Bíró Eszter-koncert
Diósgyőri vár, Miskolc, Vár utca 24.
Délután háromkor, a koncert után a gyerekeket középkori játszóház várja.

Apa, kezdődik!

Hagyományosan január 6-tól tart hamvazószerdáig, vagyis a nagyböjt kezdetéig. A farsang az év olyan időszaka, amelyet nem szórtak tele vallási ünnepekkel. A természettel együtt élő gazdálkodó népek ekkor pihenték ki az egész éves fáradalmakat, örömködtek-vidámkodtak, és legfőképpen várták a tavaszt. Volt idő, amikor az egyház bujálkodásnak tartotta a nagy népi összemelegedést, de a vigasságra vágyó embereknek nem nagyon lehetett megtiltani, hogy éljenek. Innen ered aztán a mondás, hogy ennek még meglesz a böjtje. Lesz, de addig is…

 

ZÖLD GOMB
Ha a kapitány az utolsóként hagyta volna el a fedélzetet, akkor sem tudta volna megmenteni a zátonyra futott luxushajó 32 utasát. De a kapitány fejvesztve menekült, miután 2012. január 13-án a parthoz túl közel kormányozta a Costa Concordiát. A 114 ezer tonnás roncs hosszú hónapokig féloldalra dőlve hevert a tragédia helyszínén, csak 2013 szeptemberében állították talpra, 2014 júliusában pedig levegővel töltött tartályok segítségével kiemelték. Látványos film arról, hogyan lehet elvontatni egy ekkora monstrumot.

A Costa Concordia kiemelése
Angol dokumentumfilm, 2014, 90 perc
Rendező: Colin Campbell
National Geographic, január 10., 13 óra

 

JANUÁR 10.

Nincs is annyi folyó, ahányszor átlépte már az ember a Rubicont. De a folyók már csak ilyenek. Nem beszélve az emberekről. Amikor i. e. 49. január 10-én Julius Caesar a szenátus tiltó parancsa ellenére seregével átlépte a folyót – azzal a felkiáltással, hogy a kocka el van vetve –, csak azt sejthette, hogy menetelése alighanem véget vet a római köztársaságnak, de azt nem, hogy azóta minden ember a Rubicont lépi át, ha visszafordíthatatlan döntést hoz. Ma már nehéz megmondani, melyik folyó volt a Rubicon, a legtöbben Savignano sul Rubicone városka folyóját emlegetik befutóként.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!