Az önkormányzatok olyan és annyi adót szedhetnek, amit és amennyit akarnak – ez a Fidesz álláspontja. Komoly felzúdulást keltett, hogy kiderült: minden korábbi tagadás ellenére lehetőséget adna a kormány az ingatlanadó bevezetésére. Tegnap óta az is világos: ennek mértékét sem maximálnák.

Komoly vihart a kavart a héten, s a korábban elvetett ingatlanadó trükkös bevezetésének tűnik, hogy a kormány jövőre eltörli az építmény- és telekadó korábbi törvényi plafonját, s e helyett az ingatlan forgalmi értékének 3 százalékában maximálja a kötelezettséget. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egy 20 milliós lakás esetében évi 600 ezer forintra emelkedhetne az adó, ami tizenkétszerese annak, mint amit a Bajnai-kormány a vagyonadóról szóló törvényben elkért volna. Akkor 30 millió forintig 0,25 százalék volt az adókulcs. Az ezzel kapcsolatos felvetéseket szándékos félrevezetésnek nevezte Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke, mondván, szerinte Budapesten semmi realitása nincs annak, hogy eltérjenek a négyzetméter alapú adókivetéstől.

Egy tegnapi sajtótájékoztatón az derült ki: Lázár János és Rogán Antal egyetért abban, hogy az önkormányzatok adókivetési szabadságát nem szabad korlátozni, azaz szükségtelen törvényben meghatározni a települési adók maximális mértéket. – Az állam eldönti, milyen adókat akar beszedni, és ezen fölül azt, hogy a helyhatóságok milyen adókat szednek be, azt nekik kell eldönteni. Nem korlátozni kell, hogy mennyi és milyen adót szedhet be egy önkormányzat, hanem kinyitni a lehetőséget – jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken sajtótájékoztatón, megjegyezve: a hétfői frakcióülésen olyan javaslattal állnak elő, amely alapján minden önkormányzat eldönthetné, hogy a települési viszonyok ismeretében milyen és mekkora mértékű adót vet ki. Kérdésre válaszolva hozzátette: az a véleménye, hogy az így kivetett adókból származó bevételeknek teljes egészében a település költségvetésébe kell kerülniük.

Jelzésértékűnek tekinthető az önkormányzati mozgástér növelése ezen a területen, ugyanis a kiszivárgott tervek szerint a gépjárműadótól, a személyi jövedelemadótól és az iparűzési adóbevételeik egy részétől is megfosztaná az önkormányzatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. Más szóval, könnyen lehet, hogy a forráshiányos önkormányzatok rákényszerülnek majd az ingatlanadóztatásra.

 

 

Ha a bankok magatartása ezt szükségessé teszi, a Fidesz a végtörlesztési törvény újbóli módosítását fogja javasolni, az ehhez szükséges munka jelenleg is folyik a frakcióban - ismertette Rogán Antal pénteken sajtótájékoztatón. Szavai szerint a pénzintézetek a kiskapukat keresik, ezért a Fidesz-frakcióban folyamatos a törvényalkotási munka annak érdekében, hogy minden akadályt elhárítsanak a végtörleszteni szándékozók elől.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!