Székhelyi József 1946–2018

 

„Gyere, szívjunk el egy cigit!” – mondta egy havernak előadás előtt a Hatszínben, egy áprilisi estén. „Ne hülyéskedj, Jocó, neked tüdőrákod van!” „Tudod, mit, engem ne terrorizáljon egy tüdőrák. Dögöljön meg.” Fél órával később már Halpern volt, az örökké elégedetlen New York-i zsidó, aki nemrég veszítette el feleségét. Az előadás hónapok óta telt házzal ment, mindenki látni akarta Székhelyit, aki soha nem csinált titkot a betegségéből. Ő pedig röhögött, és élvezte a dolgot. Talán tudta, hogy ez a szerep lesz az utolsó. De az is lehet, hogy tényleg hitt benne: ő lesz az, akivel nem fog kicseszni egy tüdőrák.

1971-ben végzett a Színházés Filmművészeti Főiskolán, majd a kecskeméti Katona József Színházhoz került. 1979– 83 között a Nemzetiben, majd tíz éven át a Madáchban volt otthon. Az Arizona és a Soproni Színház következett, végül 2003-tól öt éven át igazgatta a Szegedi Nemzeti Színházat. Utolsó jelentős szerepe a már említett Halpern és Johnson mellett Jeff Baron: Szép, jó estét, Mr. Green címszerepe volt. Sokat tévézett. Ő volt Kémeri, a nyomozó, Felméri Kázmér a Napos Oldalban és Kondor István kamionsofőr a Gyerekrablás a Palánk utcában című filmben. Legtöbben mégis úgy ismerik, mint Homer Simpson hangja a Simpson családban.

Büszkén vállalta politikai nézeteit és vallási hovatartozását. Liberális volt és zsidó, és ebből sosem csinált titkot. 2011-ben Villon-esttel lépett volna fel Egerben, de a város kulturális bizottsága nem kívánatosnak minősítette a városban. Az ülésről kiszivárgott hangfelvételen egy képviselő „mocskos SZDSZ-es zsidó”-nak nevezte. Amikor egy újságíró megkérdezte, mit szól ahhoz, hogy lezsidózták, azt mondta: őt csak felzsidózni lehet.

Hetvenegy éves volt. Imádta az életet. Öt gyereket és négy unokát hagyott itt. A legkisebb lánya mindössze hétéves.

 
Címkék: In Memoriam

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!