„Ne szállítsanak több veszélyes hulladékot az almásfüzitői vörösiszaptározóra!” Ezzel a jelszóval tüntetett a Greenpeace a Legfőbb Ügyészség épülete előtt csütörtökön. A környezetvédők arra akarták felhívni az ügyészség figyelmét, hogy az ország második legnagyobb vörösiszap-tározóját működtető Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) engedélyét éppen egy éve utasította el első fokon a hatóság.

 
A Greenpeace demonstrációja május 12-én - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

A Greenpeace szerint – azóta jogellenesen hordják a veszélyes anyagokat a tározóra. A környezetvédők állítják: a tatai cég csak egy jogi kiskaput kihasználva teríthet évente több mint százezer tonna veszélyes anyagot a Duna partján fekvő kazettákba. Amelyekből – így a Greenpeace – mérgező anyag szivárog a folyóba. Ráadásul a tározókat a folyótól elválasztó gátak nem biztonságosak: egy földrengés nyomán iszonyatosan nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a Dunába. A szervezet ezért fordult korábban az Európai Bizottsághoz is, hogy indítson úgynevezett jogsértési eljárást az ország ellen.

A helyzet azonban ennél bonyolultabb. A TKV-nek valóban nem adta ki a jogerős engedélyt a hatóság, ám ennek megszerzéséig jogszerűen működik. A Kormányhivatal az elutasító határozatában kijelentette ugyanis, hogy „a Hatóság nem találta indokoltnak az Ügyfél által folytatott tevékenység felfüggesztését vagy megtiltását”.

A technológia pedig, amellyel az évtizedekkel ezelőtt, az alumíniumgyártás melléktermékeként lerakott, és azóta megszilárdult vörösiszapot fedik, megfelel a magyarországi és európai hulladékkezelési szabályoknak. A veszélyes anyagokat biológiai úton semlegesítik, belőlük a földhöz hasonló fedőréteget készítenek, és ezzel fedik le a tározókat. Pontosabban csak az utolsó kazettát – a többit az elmúlt évtizedekben már lefedték. A vita valójában arról szól, hogy miközben a TKV működése nem változott semmit az elmúlt években, az európai uniós jogszabályok igen, és ezek harmonizálását az állam nem végezte el időben.

„A gátak teljesen biztonságosak, azok állapotát folyamatosan ellenőrizzük – mondta a VH-nak Deák Róbert, a TKV cégvezetője. – Szinte kizárt, hogy egy földrengés komoly kárt tegyen benne.”

Talajtani szakértők szerint a már több éve szilárd vörösiszap a legextrémebb esetben sem képes kárt okozni a Duna ökoszisztémájában.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!