Az ellenzék csalásra utaló szabálytalanságok és trükközések miatt emelt kifogása miatt meg kell ismételni a választást Baján az egyik választókörben.

A múlt vasárnapi időközi önkormányzati képviselő-választást a Fidesz jelöltje nyerte meg, 60 szavazattal. Előnye egyetlen szavazókör kiugróan magas támogatottságából adódott – ahova az ellenzék szerint szervezetten vitték a roma szavazókat. Miután a helyi és a megyei választási bizottság is elutasította a baloldal kifogásait, a Kecskeméti Törvényszék tegnap hozott végzésében megállapította, hogy az ominózus körzetben valóban kampánycsendsértés történt. Ezért a területi választási bizottságnak a választás eredményét megállapító határozatát megsemmisíti, és megismételteti a szavazást szavazókörben – olvasható a végzésben, amely ellen további jogorvoslatnak nincs helye. A bíró az indoklásban súlyos jogsértésnek nevezi a történteket, többször is említést tesz a bizottság „téves” értékeléséről, illetve eljárási hibákról is. Az új voksolás időpontját a helyi választási bizottság tűzi majd ki.

Bár az MSZP, az Együtt és a Demokratikus Koalíció közös jelöltet indított Baján, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon jegyzi csak azt a közös közleményt, amelyben üdvözli a bíróság döntését. „A mai nap üzenete az, hogy a Fidesz legyőzhető, mert az emberek többségének elege lett az erőszakos, hazug és korrupt rezsimből. És a Fidesz legyőzendő, mert csaló. Tiszta versenyben, csalás nélkül Baján sem tudta volna legyőzni a kormányváltók összefogását” – írta a két pártelnök.

A kampánycsend eltörlésével 2014-ben már törvényes lesz a Fidesz eljárása. De nem ez az egyetlen módszer, amellyel a kormányoldal győzelmi esélyeit maximalizálhatja: a választási rendszer szinte minden elemében ott van a visszaélés lehetősége.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!