A leggazdagabb magyaroknak is voltak Panamán bejegyzett offshore-cégei. Önmagában a tény, hogy Csányi Sándor OTP-vezér vagy Matolcsy György jegybankelnök vállalkozó unokatestvére, Szemerey Tamás szerepelnek a „Panamairatokban”, még nem jelenti azt, hogy bármilyen illegális tevékenységet folytattak volna.

 
Panama - Az adóparadicsomot milliárdosaink is szeretik

Az anyagok mégis rengeteget elárulnak a magyar elit életéről. Csányi felesége például azért hozott létre offshore-céget, hogy máltai luxusjachtjuk alkalmazottait egyszerűbben foglalkoztathassák, mivel a személyzet nem európai uniós állampolgárokból állt. Spéder Zoltán, az FHB Bank elnöktulajdonosa két offshore-vállalattal is kapcsolatban állt az iratok szerint. Érdekes, hogy az egyik Seychelle-szigeteken bejegyzett cég birtokolta az Index.hu internetes hírportált is kiadó CEMP médiavállalatot, amelyről köztudott, hogy Spéder érdekeltsége. Gattyán György erotikus oldalak üzemeltetéséből meggazdagodott milliárdos az egyesült államokbeli letelepedését készítette elő Panamában, melynek segítségével aztán Nevada államban hozott létre vagyonkezelő vállalatot.

A jegybanki botrány fényében a Panama-papírok talán legérdekesebb magyar vonatkozása Matolcsy unokatestvérét érinti, aki 2009 és 2010 között birtokolt egy Sunjoy Development névre hallgató, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett céget, amellyel Európán kívüli technológiai fejlesztésekbe akart beszállni. A Direkt36 érdeklődésére Szemerey elmondta: a jegybankelnök nem tudott erről, mert nem avatja be az üzleti ügyeibe a családját.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!