Versenyfutás az idővel – a japán szakemberek emberfeletti erőfeszítéseket tesznek a reaktorok hűtési rendszerének újraindításáért a fukusimai atomerőműben (képünkön a reaktor hűtése). Háromszázan küzdenek a sérült reaktoroknál.

 
Versenyt futnak az idôvel Fukusimában

A hivatalos közlés szerint másfél kilométer hosszú elektromos kábelt sikerült lefektetniük, először a 2. számú reaktort érték el, de az 1-es, 3-as, 4-es reaktorokra is sor kerülhet a hétvégén. Az 5. és 6. számú reaktort, amelyek eddig éppen maradtak, már újra hűtik. Ez a megoldás lehetőséget kínálna a földrengés és a cunami után leállt hűtési rendszerek beindítására, ami lehetővé tenné a megsérült reaktorok stabilizálását. Ha ez nem működik, akkor kénytelenek lennének a csernobili megoldást választani egy katasztrofális radioaktív szivárgás megakadályozására, homokba és betonba, szarkofágba zárni a reaktorokat.

Noha a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a nukleáris válság skálán 4-es szintről 5-ösre emelte a fukusimai veszélyeztetettséget, ez még távol van a legmagasabb 7-es szinttől. Ugyanakkor több jel mutat rá, hogy az elmúlt napokban radioaktív anyagok kerültek ki az atomerőműből. Az Afp francia hírügynökség a japán tudományügyi minisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy sugárszennyeződést mutattak ki Tokió ivóvízhálózatában, a terhelés azonban elmaradt a törvényben rögzített határértéktől. A méréseket szombaton kezdték el, cézium és radioaktív jód jelenlétét mutatták ki. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség pedig arról számolt be, hogy a japán kormány élelmiszerstopot rendelt el a Fukusima prefektúrában. A kormányszóvivő azt mondta: sugárszenyezett spenótot és más terményeket találtak az atomerőmű környékén. Más prefektúrákban is élelmiszerek vizsgálatát rendelte el.

Nagy erővel folytatódnak a mentési munkálatok a cunami pusztította területeken. A hivatalos közlés szerint több mint hétezerre nőtt az áldozatok száma, és több mint tízezerre teszik az eltűntekét. Több százezer ember vesztette el otthonát, nagyon sokan közülük idősek, és ezt még tetézi, hogy a fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa miatt ugyancsak több százezer helyi lakost kellett kitelepíteni. A helyzetet súlyosbítja a hideg idő, a hóesés. A megrongálódott utak, vasutak miatt nehéz az utánpótlás szállítása, élelmiszer, ivóvíz, gyógyszer és üzemanyaghiánnyal küzdenek e területeken. A kormányzati adatok szerint majdnem egymillió háztartás maradt ivóvíz, háromszázezer áram nélkül. Eközben az utóbbi napokban sokan hagyták el Tokiót, külföldiek és helyi lakosok. Az utóbbiak közül sokan bírálták a japán kormányt, hogy rosszul kezeli a katasztrófa következményeit. A várost szombaton egy újabb földrengés rázta meg, 6,1-es erősségű utórengés volt Ibaraki prefektúrában, ezt lehetett érezni a fővárosban.

 

Fukusima 50

Öten meghaltak, ketten eltűntek, 21-en súlyos sérülésekkel fekszenek kórházban a világsajtóban a Fukusima 50 nevet kapott csapatból. Ők azok, akiket a katasztrófa után nem evakuáltak az erőműből, hanem ott maradtak menteni a menthetőt és a válság kezdetén a nagyobb katasztrófa elkerülésén dolgoztak, nem törődve a radioaktív szennyeződéssel és a sugárzással.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!