Nem zöldség, hanem marhahús okozhatja azt a súlyos hasmenésjárványt, amely szombaton követelte huszadik halálos áldozatát Németországban.

 
Így néz ki a mikroszkóp alatt a halálos baktérium

„Forró nyomon” haladnak a német hatóságok az országban még mindig terjedő, súlyos hasmenésjárvány forrásának felkutatásában. Schleswig-Holstein tartomány egészségügyi illetékesei megerősítették: május közepén az észak-németországi Lübeck egyik éttermében csaknem húszan fertőződtek meg, köztük állítólag dán állampolgárok is. A hatóságok pénteken átvizsgálták az éttermet, és vizsgálják azokat az élelmiszerláncokat is, amelyek az alapanyagokat szállították az étteremnek. Nem kizárt, hogy a fertőzés a hamburgi nagykereskedelmi piacról indult ki, sőt azt sem, hogy a mutálódott kólibaktérium okozta járványt nem is zöldség, hanem hústermék terjeszti. A FOCUS nevű német hetilap viszont azt írta: könnyen lehet, hogy a fertőzés május első hetében a hamburgi kikötő „születésnapja” alkalmából rendezett háromnapos ünnepségen tört ki. A kikötőben akkor mintegy másfél millió ember gyűlt össze, s alig egy hétre rá kerültek az első betegek az egyetemi klinikára a vérhasos, veseelégtelenséget okozó tünetekkel. A FOCUS szerint elképzelhető, hogy marhahús okozta az EHEC kólibaktérium-fertőzést. A Robert Koch országos járványügyi intézet állítólag ezt a lehetőséget is vizsgálja a lübecki mellett.

A kólibaktérium-fertőzés miatt számos betegen vérátömlesztést kellett végrehajtani Németországban, ezért a klinikák véradók segítségére szorulnak a vérállomány feltöltéséhez – közölte szombaton a BBC. Az elmúlt két napban kétszáz új megbetegedést jelentettek be, és szombaton meghalt a tizenkilencedik német áldozat (egy svéd állampolgár még a héten hunyt el, vele együtt húsz áldozata van a járványnak). Ezzel együtt szakértők szerint talán kissé csökkent a fertőzés terjedésének üteme. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma 2500 körül mozog, és közülük több mint ötszázan életveszélyes, illetve válságos állapotban vannak: esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma, ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Nagy-Britanniában a héten tizenegyre növekedett a megbetegedések száma, a fertőzöttek kivétel nélkül nemrég jártak Németországban. Az Egyesült Államokban négyen kerültek kórházba hasmenés és veseelégtelenség panaszával; mindnyájan mostanában tértek haza Német­országból.

A zűrzavar és az ellentétes információk növelik a pánikot – mondta lapunknak Berencsi György virológus. Ahhoz, hogy valaki súlyos, netán halálos beteg legyen ettől a baktériumtól, ahhoz nagyon sokat kell megenni belőle, illetve hajlamosító tényezők is kellenek hozzá. Általában egy hét alatt elmúlik, de persze otthon kell maradni és pihenni. Ami biztos: emberről emberre is terjed, elég lehet akár a buszon megfogni a kapaszkodót. Összesen 250-féle kólibaktérium létezik, ezek egy része benne van a bélcsatornánkban, amikhez az immunrendszerünk hozzászokik, ám a mostaninak a mérge megöli a nyálkahártyasejteket, ugyanis toxinja hasonlít a vérhas kórokozójának mérgéhez. Olyan különleges baktérium ez, amelynek antigénjei különböznek a szervezetünkben élőktől, ezért a vizsgálatok akár hónapokig is eltarthatnak. A virológus szerint indulhatott az egész akár egy kint felejtett húslevesből, mert ez a baktérium 10 Celsius-fokon is szaporodik, de a szarvasmarhák trágyája is rákerülhetett egyes zöldségekre. Fontos, hogy nem szabad antibiotikumot szedni, sokat és alaposan kell kezet mosni és minden nyers zöldséget, gyümölcsöt tanácsos akár mosogatószeres szivaccsal átmosni, majd meghámozni.

 

 

Szombat délelőtt a budapesti Kolosy téri piac zöldséges standja előtt kígyózó sorok álltak, ám a vásárlók többsége gyümölcsökkel pakolta meg kosarát. Az általunk megkérdezett kofa elmondta: nem érzékelték az uborka körül kialakult pánikot a vásárlási kedven, egyedül az éttermek rendeltek kevesebbet múlt héten a zöldségből. Az árus, aki csak magyar termékeket árul, hozzátette: sokan megkérdezik, honnan származnak a termékek, de legtöbben inkább csak a hecc kedvéért érdeklődnek. Az előttünk vásárló hölgy is rákérdezett a pritamin paprika eredetére, az ő arcára azonban az aggodalom jelei is kiültek. A kofa megnyugtatta, hogy itthoni a termék, és egy bölcs tanáccsal is ellátta vásárlóját: jól meg kell mosni! 

(K. O.)

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!