A válság a világ vállalatóriásainak már csak kellemetlen emlék, amit a profit még gyorsabban képes feledtetni, derül ki a héten közzétett gyorsjelentésekből. A szorgos multik, mint az Apple, a Coca-Cola vagy a Deutsche Bank, dagadó kebellel és emelkedő árfolyammal nyugtázzák a befektetők elismerését imponáló számaik miatt. Miközben az amerikai jegybank, a FED izzadva pumpálja az „ingyenpénzt” a gazdaságba.

Szerda este Ben Bernanke, a FED elnöke nem oko­zott álmatlan éjszakát az amerikai mul­tiknak, mikor mellébeszélés nélkül kimondta, hogy az emelkedő inflációs nyomás és a padlót söprő dollár dacára sem várható a monetáris politika szigorítása, valamint a közös cél még mindig a gazdasági növekedés fenntartása. A pénz nem fog elapadni az USA gazdaságának vérkeringésében, sőt, semmi jel sem utal arra, hogy az elmúlt években a gazdaságba zúdított sok százmilliárd dollárt valamilyen módon elkezdené az amerikai jegybank kivonni. Bár a korábban reméltnél azért magasabb inflációval kell majd számolni. Ez az ára a csődből kimentett cégek fennmaradásának. Bernanke gazdaságpolitikája teljesen egyedülállónak számít ma a világgazdaságban, hiszen, mind a fejlett, mind a feltörekvő országok alapkamatot emeltek, és szigorító intézkedéseket vezettek be. A FED az európaiaktól eltérően még halogatja a költségvetésének a rendbetételét. Bár Obama elnök bátor hosszú távú takarékossági terveiről írtunk nemrég, úgy tűnik, a költségvetés is úgy fogyókúrázik, mint a tavaszonként gömbölyödő asszonyok: holnap kezdik.

A héten auditált imponáló gyorsjelentésekre a New York-i tőzsde, a Wall Street is hálásan reagált. Záráskor 2008 óta nem látott csúcsokat döntöttek a tőzsde vezető mutatói. A tőzsdén uralkodó kifogástalan hangulatnak a Ford, a Coca-Cola és az Apple ágyazott meg. Az Atlantai székhelyű Coca-Cola bevételei 40%-kal haladták meg a tavalyi számokat, bár érdekes, hogy az örökké elégedetlen piac még ennél is szárnyalóbb adatokat várt, hiszen az italóriás a válság legdrámaibb napjaiban is milliárdos befektetésekkel terjeszkedett. A dizájnkirály Apple-lel viszont nem csak Steve Jobs van teljes mértékben megelégedve, miután történelme legjobb második negyedévét zárta. 24,7 milliárd dollár árbevételre, 5,99 milliárd profit jutott. Ez több mint pozitív visszajelzés a fogyasztók részéről. Ömlik a pénz a Fordba is. Az éveken át veszteséget veszteségre halmozó autógyárat a válság idején drasztikusan újjászervezték. Vissza is foglalta a haszongépjárművek eladási versenyében a vezető helyet.

Nem panaszkodhat Európa sem. A német Deutsche Bank fennállásának második legjobb negyedévéről számolhatott be. Gondolta volna ezt bárki is másfél éve a bankválság dandárjakor. Szárnyal a Bayer gyógyszercég is: 8 százalékkal nőtt az eredménye, és a high-tech Merck is érintetlen maradt a japán katasztrófa fenyegető hatásaitól. A franciák is pezsgőt bonthattak, különösen a közszolgáltatási ágazatba fektetők, de éledeznek az olasz autóipar nagyjai is.

A világgazdaság kikerült betegágyából, kellett a hely a végzetesen eladósodott költségvetéseknek, államháztartásoknak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!