„Kevesebb, de jobban felszerelt, korszerűbb kórházakra van szükség, ez a betegek érdeke is. Hogy legyenek kijelölt egészségügyi centrumok, ahol folyamatos üzem mellett minden percben magas színvonalú a gyógyítás és a sürgősségi ellátás, illetve a racionalizálás, azaz egyes intézmények összeköltöztetése, bezárása, ez jó irány.

 
Illusztráció - A fővárosi Szent János Kórházra is ráfér a felújítás - Fotó: Kállai Márton

Azonban a megvalósítás, illetve, hogy nem ismerjük a részleteket és egységes koncepció helyett a politika próbálja érvényesíteni az akaratát, az nem jó” – mondta lapunknak Kincses Gyula egészségpolitikus arra reagálva, hogy egy kormányrendelet értelmében kiemelt beruházássá minősítették a budapesti kórházak felújítását.

A határozatot még nem fogadták el, de az Egészséges Budapest Program értelmében 24 helyen lennének kórházfejlesztések, átalakítások – 600 milliárdért.

Kincses szerint, ahogyan vidéken kialakultak kistérségi járóbeteg-központok, ez kellene a fővárosban is. Ehhez a járóbetegszolgáltatás, a nappali kórházak és az egynapos sebészetek fejlesztésére van szükség, ám ezekről nincs szó a koncepcióban. Annyi intézmény működik, ami fenntarthatatlan: nincs kellő számú személyzet, sem anyagi forrás. Az átalakítás elengedhetetlen. Ennek egyik eleme a százmilliárdokért létrehozandó három nagy kórházi centrum a fővárosban. „Azonban ezek nem tudják ellátni egész Budapestet és az agglomerációt, ezért van szükség társkórházakra (anno ezeket neveztük súlypontinak), erről kellene egységes, átfogó koncepció, amiről a szaktárcának kellene döntenie nem a politikának.

Ráadásul, miközben észszerűsítésről, összevonásokról hallani, egyházi fenntartású intézmények saját fejlesztéseket terveznek, és a Sportkórház is külön kategóriát képez, tehát minden lobbi szétbombázta a koncepciót” – magyarázza a szakértő.

A tervezett három szuperkórház: a Dobogó városrészre álmodott dél-budai komplexum, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet alkotta dél-pesti centrum, valamint a Honvédkórházból és a MÁV-kórházból álló északpesti centrum, ahol helikopterleszálló és parkolóház is épülne.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!