A szokásos színvonalon zajlott a Jobbik szombati, vonulással egybekötött, a kormány gazdaságpolitikája elleni budapesti tüntetése: volt zsidózás, cigányozás, szidták az MSZP-t és a Fideszt.

 
A Jobbik felszólalói lelkesen ostoroztak mindenkit, aki az eszükbe jutott, a tömeg pedig lelkesen helyeselt

A felszólalók Orbánék mellett ostorozták az EU-t, az IMF-et, a „labanc” bankokat, a multikat, az MSZP-t, és egy-egy jól elhelyezett zsidózással, cigányozással és melegezéssel felajzott bekiabálásokra késztették a megjelenteket.

A szocialista párt székháza előtt az első felszólaló Z. Kárpát Dániel beszéde alatt kissé enerváltan álldogáló tömeg hallgatta az új adók által a családokra terhelt plusz költségek számolgatását. Nagyobb üdvrivalgás fogadta viszont Morvai Krisztinát, aki szerint ennek a „rendszernek nincs vívmánya”, ezért fel kell számolni. Az EP-képviselő emellett arra kérte a demonstrálókat, hogy ha egy szocialista politikussal találkoznak az utcán, menjenek oda hozzájuk, és mondják azt: „semmirekellő embernek tartom önt mindaddig, amíg a pártja nevében ki nem áll a nyilvánosság elé, és bocsánatot nem kér a 2006. őszi durvaságaikért és jogsértéseikért”.

A fideszes politikusokat pedig azért kellene számon kérni, mert nem büntették meg a „2006-os szemkilövetőket”, és nem szerezték vissza a nemzet ellopott vagyonát a kétharmados hatalmuk ellenére sem. Morvai ellenálló harcosoknak nevezte a megjelenteket, Budaházy Györgyöt pedig hazafinak, és üzent is neki; „szeretünk Gyuri, és szeretettel gondolunk rád”.

Ezután a tüntetők a Fidesz Lendvay utcai székháza elé vonultak, hogy jelezzék: ezt a kormányt pont annyira tartják, mint az előzőt. Az Andrássy úton a tömeg fotózó japán turisták és nemzeti érzelmű nóták kíséretében haladt, miközben Novák Előd, Pörzse Sándor és más jobbikos képviselők egy kisteherautóról tüzelték a menetet.

A székháznál egy, az erkélyre kilógatott molinó fogadta a tüntetőket ezzel a szöveggel: „A Jobbik a bankok oldalára állt”. Sneider Tamás alelnök beszédében szintén egy követhetetlen okfejtésbe kezdett az elmúlt 22 év csődjéről, másfélmillió meg nem született gyermekről, nyugdíjasokról, ezermilliárdokról, a romák „gyermekgyártásáról” és villanyszámla-tartozásaikról. A leginkább várt szónok, Vona Gábor egyfajta összefoglalóját adta a hosszú és zavaros beszédeknek, „a magyar élet menetének” nevezte a demonstrációt.

A me­­­legfelvonulásról is elmondta a véleményét: „nem az a baj, hogy homoszexuálisok, hanem nyomorult provokátorok”. A Parlament elé vonult romákat sem kímélte: „a jogaikért tüntettek, mikor fognak már a kötelességeikért is”? És természetesen a zsidókhoz is volt néhány szava: „nem az a baj, hogy zsidók, hanem hogy nem a zsidóságuk köti össze őket, hanem a magyargyűlölet”. Megismételte: kormányra kerülve kiléptetnék az országot az EU-ból, úgy, hogy a gazdasági térség részei maradjunk, és magyar földre és vízre alapozva virágoztatnák fel az országot. Végezetül pedig levonta a következtetést, miszerint aki a Jobbik ellen van, az az IMF, az USA, Izrael és az EU szövetségese, következésképpen a haza ellensége.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!