Jobbikra át! - Beindult a kampányüzemmód, a hatalom elkezdte szétcincálni a Jobbikot: most épp az ügyészség és a számvevőszék segítségével kriminalizálják a Vona Gábor vezette formációt.

 
Vona Gábor

Hogy a kampány része-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga, de az biztos, hogy az ügyészség elrendelte: vizsgálni kell a Jobbik gazdálkodását, mégpedig a „számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségszegés vétségének gyanúja miatt”. A nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja, határideje december 6., de indokolt esetben hosszabbítható. A hivatalos bejelentés előtt kormánypárti „szakértők” már a Jobbik betiltásának lehetőségéről beszéltek. Azt magyarázáták, hogy az ügyészség kérheti a bíróságtól akár a Jobbik megszüntetését is, ha a párt nem működik együtt a számvevőkkel. Az ügy alapja ugyanis az, hogy az Állami Számvevőszék szerint  a Jobbik sem a 2015-16-os, sem a 2017 első félévi gazdálkodási adatokat nem adta le idejében.

A számvevők egyébként a többi parlamenti pártot nem, csak a Jobbikot kötelezték arra, hogy az idei első félévi adatokat és dokumentumokat is mutassa be.

Ezzel párhuzamosan KGBéla és az ő kémügye is újra előkerült. Az Index cikke szerint Kovács Bélára, a Jobbik EP-képviselőjére aligha lehet rábizonyítani a legsötétebb üzelmeket (értsd: az oroszoknak passzolt le információkat). Ez ugyan jó hír is lehetne a pártnak, az viszont kevésbé, hogy a lap arról ír, a bőnyi rendőrgyilkosság vádlottja, a Magyar Nemzeti Arcvonal meghatározó egyénisége, Győrkös István kapcsolatban volt Kováccsal (ezt mindkét érintett tagadta).

Vélhetően ennél keményebb fogás nem lesz a jobbikos politikuson. Nem véletlenül. Az Index úgy értesült: a Kovács ellen folytatott titkos nyomozást 2014 tavaszán magas politikai szintről váratlanul leállították, és utasították az elhárítókat, hogy az összegyűjtött anyagot adják át az ügyészségnek.

Ha hagyták volna, hogy befejezzék a munkájukat, Kovácsot talán tetten érhetik egy konspirációs találkozón, és akár ott a helyszínen le is tartóztathatják. Ez pedig orosz diplomaták Magyarországról való kitiltását is eredményezhette volna. Márpedig az orosz vezetéssel jó viszonyra törekvő magyar kormánynak nem jött volna igazán jól, ha a magyar hatóságok látványosan lecsapnak „KGBélára” és feltételezett orosz cinkosaira.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!