Információink szerint 15-20 ezerre tehető azoknak a rokkantnyugdíjasoknak a szá­ma, akik nem jelentkeztek a határidőig, március 31-ig, felülvizsgálatra. Erede­tileg kétszázezer III. kategóriába tartozó rokkantnyugdíjast köteleztek erre.

A Mozgáskorlátozottak Egyesüle­teinek Országos Szövetsége (MEOSZ) fő­titkára, Szakály József lapunknak elmondta, hogy ugyanakkor az I-II. kategóriásokkal – a súlyos balesetet elszenvedettekkel, idősekkel – is kibabrál most az állam: az ő járandóságukat sem nyugdíjnak hívják az új rendszerben, hanem „ellátásnak”. Az összeg marad, de sok más, „valódi” nyugdíjast megillető kedvezménytől elesnek. Nem jár közgyógy­ellátás, nem jár utazási kedvezmény, az átlagosan 60-70 ezer forintjukból nem fogják tudni fedezni az orvoshoz járás, az álláskeresés utazási költségeit. Ez utóbbi jelentősen rontja a kormány által célul kitűzött foglalkoztatási rehabilitáció sikerességének esélyét is. Nem jár helyi önkormányzati segítség mondjuk ebédhez, szemétszállítási díjhoz, nem jár olcsóbb jegy gyógyfürdőbe, múzeumba, színházba. Be lesznek zárva otthonaikba. „Voltak visszaélések – így az állam. De könyörgöm – mondja Szakály – még ha találnak is munkaképes embereket az 57 év alattiak közt, hogy kapnak azok majd munkát bárhol is?”

Hegedűs Lajos és Tóth Csilla ügyvédek – az előbbi az országos szövetség el­nöke is egyben – „Búcsú a jogoktól” címmel beadvánnyal fordultak az om­budsmanhoz, az Alkotmánybíró­sághoz, s ha a hazai lehetőségeket kimerítik, a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság­hoz mennek el jogorvoslatért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!