Zoli egy robot, de nem a tökéletes fajtából. Nem működik rendesen a beszédchipje, ezért furcsa és kínos helyzetekbe kerül, például madárhangon szólal meg egy felvételi interjún.

 
Csodálatos Zoli robot

Zolinak a gyerekek segítenek, hogy túljusson ezeken a helyzeteken. Sérült gyerekek, akik már átéltek hasonlókat, és egészségesek – akik szintén. Mert ki ne érezte volna már magát szerencsétlennek, alkalmatlannak, kinevetnivalónak? Ebből is kiderül: sokkal több van, ami összeköti az épeket és a sérülteket, mint ami elválasztja.

Erre jutottak a MONDO kártyajáték megalkotói is (Hitka Viktória grafikus, a Társaság a Szabadságjogokért és a Csillagház Általános iskola munkatársai), akik olyan paklit készítettek, amelynek használatával a fogyatékossággal élő gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a jogaikkal, hogy később helyzetük miatt ne válhassanak áldozattá.

A kártya tesztelése során – amelyet a Csillagház Általános Iskola végzett az elmúlt évben –, arra jöttek rá a pedagógusok, hogy „nagyon fontos az együttműködés a gyógypedagógia szereplői és a társadalom többi résztvevője (például a civil szervezetek, az ép gyermekek szülei és a pedagógusok) között; csak együtt, közös felelősséggel és munkával gondoskodhatunk a felnövekvő generációról” és arra, hogy az ép gyerekek sincsenek tisztában a jogaikkal, ami miatt különösen kiszolgáltatottá válhatnak.

Ezért is gondolták, hogy „szintet lépnek”: a MONDO-ból játékalkalmazás született, amely karácsony előtt válik ingyen elérhetővé a BOOKR Kids mesetárában, másrészt egy interaktív színházi előadással mutatják be a paklin szereplő helyzeteket. A Csodálatos Zoli robot Végh Zsolt által rendezett előadásán a sérült és ép gyerekek a közönség soraiból irányíthatják a történéseket, hogy Zoli robot (Kálmánchelyi Zoltán) sikeresen megküzdhessen az elé tornyosuló akadályokkal, és folytathassa útját – az előadás 2017-ben országjáró turnéra indul.

A TASZ, s CuLTR Productions és a BOOKR Kids közösen dolgoznak együtt a MONDO és a gyerekjogok megismerésének és használatának sikeréért, ennek fontos eseménye, Zoli robot bemutatkozása december 19-én, délben lesz a budapesti Gödör Klubban, ahova minden tíz évnél idősebb gyereket szeretettel várnak.
Regisztráció: mondo@tasz.hu

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!