Meglehetősen jó időzítéssel vette át két éve a Kósa Lajos tárca nélküli miniszter 82 éves édesanyjának érdekeltségébe tartozó cég a korábban a politikus rokonaihoz tartozó sertéstelepet. A vállalat ugyanis így még el tudott indulni egy olyan állami pályázaton, amelyen végül 123 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el – számolt be a Népszava.

 
Kósa Lajos


A politikus édesanyja, a nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné Bacskó Katalin 2015 nyarán vásárolta be magát a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft.-be. A Kósáék rokonságának tulajdonában álló Szalka-Pig Kft.-nek ekkorra olyan adósságai halmozódtak fel, hogy a bíróság elrendelte a felszámolását. Kósa Lajosné Bacskó Katalin beszállása után a Méker Kft.- be friss pénz érkezett, ezután úgy tudta átvenni a cég a Szalka-Pigtől a sertéstelepet, hogy ki tudott egyezni a hitelezőkkel.

A cég azóta elég sikeres, 2016-ban harmincmilliós tiszta profitot ért el. A Méker a 123 millió forintot a sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton nyerte el, amihez a finanszírozást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam biztosította. Ez viszonylag nagy összegnek számít: a megítélt összeg az ötvenedik legnagyobb, amit ezen a címen fizetnek ki a 141 nyertesnek. December közepén arról írt a Népszava, hogy Kósa Lajos felesége, Porkoláb Gyöngyike jutott hozzá igen méltányos áron egy céghez. A társaságot attól a Fiák Istvántól vette meg, aki munkaerő- kölcsönzéssel foglalkozó cégek vezetőjeként érdekelt volt a nyugdíjas-szövetkezetek létesítését lehetővé tevő törvénymódosításban, amit épp Kósa Lajos nyújtott be a parlamentnek.

Címkék: Kósa Lajos, Fidesz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!