Kétségek közt vergődik a magyar nép. Legalábbis a magyar sajtó mindenképp. Az utóbbi napokban sajtóorgánumok tucatjai foglalkoztak a Swimming Duck Plazával, avagy az úszó kacsaplázával, azt azonban többségük képtelen eldönteni, hogy az év legnagyobb szenzációjával, vagy az év legnagyobb kacsájával van-e dolguk.

 
fotó: Carolin J. Yaschur, MTI/AP

A hírek szerint a nyár folyamán egy úszó bevásárlóközpont érkezik Budapestre, tele olyan luxuscikkeket áruló üzletekkel, amelyek hazánkban nem ismertek. A honlap közleménye szerint a hajót építő Credit Investment kifejezetten a budapestiek kedvéért húz még egy szintet a járműre, hogy több termékből válogathassanak a felső kategóriás portékákra éhes magyarok. Írnak arról is, hogy a hajónak kapitánya sem lesz, hiszen egy számítógép irányítja majd azt. A tervek szerint Bécsben, Pozsonyban és Belgrádban is kiköt a vízi jármű, de leghosszabb ideig nálunk fog állomásozni.

Az úszó kacsa híre azonban igencsak kacsagyanús: a plázának ugyan van honlapja, de azon egy árva kép sincs a luxushajóról, vagy egy lista arról, hogy milyen üzletekre számíthatunk. Érdekes az is, hogy a bárkát készíttető Credit Investment nevű cég a Google-kereső szerint nem létezik. Az érdeklődők számára közzétettek a honlapon egy magyar mobilszámot, amit fel is hívtunk, a vonal végén azonban senki nem köszöntött minket. Nincs szó arról sem a weboldalon, hogy pontosan mikor számíthatunk a csoda érkezésére. A hírben még ezek után sem kételkedők jóhiszeműségét talán az már megrendíti, hogy a Credit Investment nevében egy Kevin Barnett nevű figura nyilatkozott, aki az internetes kereső szerint nem üzletember, nem is sajtószóvivő, hanem egy humorista. Ám a kételkedésre leginkább Barnett egyik mondata ad okot: „A Kacsapláza Európa egységét és gazdagságát szimbolizálja”. Magyarország gazdagságát a kacsapláza legfeljebb akkor tükrözhetné hűen, ha egy kiszuperált motorcsónak formájában csorogna be a magyar vizekre.

Ha valóban poénról van szó, már csak az a kérdés, miért gondolta bárki is, hogy Magyarországon jelenleg muris gazdagsággal vagy luxuscikkekkel poénkodni. Akárhogy is legyen, azért pár Duna-parti sétát megér a hír. Hátha.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!