Gyűlöletkampánnyal vádolta Zsigó Róbert (Fidesz) a baloldalt, melynek bajai jelöltjét obszcén és szexista megjegyzésekkel támadták, politikusainak rendezvényeit provokációkkal, spontán tüntetésekkel és sok más egyébbel zavarták meg. Nyilván a Fidesztől független erők.

  <h1>Fotó: Ujvári Sándor, MTI</h1>-
  <h1>Forrás: Együtt</h1>-

Fotó: Ujvári Sándor, MTI

- – Kép 1/2

Szimpla kampánynak indult, de provokációval vegyes sárdobálássá fajult Baján a mai időközi önkormányzati képviselő- választás. A tétet leginkább az emelte, hogy az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció Szigetszentmiklós után ismét közös jelöltet állított, és egy újabb, ráadásul inkább jobboldali körzetben aratott győzelem akár hangulatfordító politikai tendencia jele is lehet. Emellett Bajnai Gordon Baján nőtt fel, vagyis egy fideszes győzelem kommunikációs muníciót adna a kormánypártnak. Azért csak annak, mert a KDNP nem támogatja Kovács Csabát, aki állítólag Zsigó Róbert pártszóvivőnek, a város polgármesterének barátja, és egy iskolában biztonsági őr. Állítólag több fideszes is alkalmatlannak tartja Zsigó bizalmasát.

A baloldali pártok a helyi televízió szerkesztőjét, Teket Melindát indítják. Kampányában nem csak azt próbálták ki, hogy milyen szó szerint háztól házig járni és beszélgetni az emberekkel, vagy azt, hogy milyen rezsicsökkentés helyett arról beszélni: mindenki annyi szemétdíjat fizessen, amennyit elszállítanak tőle, hanem azt is, hogy lehet az obszcén és szexista támadásokat elviselni. (Az Index szerint a mocskolódó, impresszum nélküli honlap ugyanazt a látogatottságmérő kódot használja, mint a polgármester kabinetfőnökének cége.) Az már semmiség volt, hogy az Együtt egyik társelnökét, Juhász Pétert korábbi civil tevékenysége miatt használták fel az Index értesülései szerint: egy közvélemény-kutatásnak álcázott fideszes kampányban azt kérdezték telefonon a lakosoktól, tudták-e, hogy Teket a „drogos” Juhásszal tartott sajtótájékoztatót, valamint azt, hogy egyetértenek-e a drogok utcai árusításával. Az Egyenlítő blog azzal vágott vissza, hogy Kovács Csaba saját zsebére „traffipaxozott”.

Nem csak Teket Melinda neme és külseje adott érveket a Fidesz kezébe, hanem természetesen Bajnai Gordon személye is. A volt miniszterelnök hiába nyert meg minden helyreigazítási pert, amit azért indított, mert őt okolták a Hajdú-Bét csődjéért, a kormányoldal zavartalanul libázik. Szombaton reggel a piacon egy ketrecben egy libát próbáltak átadni Bajnainak. Később az Együtt a Facebook-oldalán közölt egy fotót (kis képünkön), amelyen négy férfi látható, köztük „Kubatov Gábor, Fidesz-pártigazgató jobbkeze, Kiglovits Máté”. (Az MTI odament a férfihoz, aki azt állította, nem ismeri Kubatovot.) Néhány perc múlva ezek a férfiak magnóról bejátszott gágogással zavarták meg Bajnai sajtótájékoztatóját – írták. Később két másik férfi libatollakat szórt Bajnai lábához. Egyébként csütörtökön Mesterházy Attilát érkezésekor a már máshol is bevált „spontán” tüntetők fogadták; a Népszabadság szerint a közmunkásnak látszó emberekről közös fotót is készített egy szervezőnek látszó férfi, mintegy igazolva a munka elvégzését. Pénteken, miközben Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tartott, egy autóból sziréna hangja szólt, és egy hangosbemondón arra kérték a bajaiakat, hogy „ne üljenek fel semmilyen baloldali provokációnak”.

Bajnai amúgy tegnap arról beszélt, hogy 2014-ben változás lesz, amit Baján szeretnének elkezdeni, és azt szeretnék, hogy a normális országot akarók széles összefogása „erős üzenetet küldjön holnap Orbán Viktornak és rezsimjének”. Teket Melinda már két győzelmet aratott Baján: az elsőt azzal, hogy felhívta a figyelmet arra a „rengeteg disznóságra, arra az úrhatnám kormányzásra”, amely Baján „mint cseppben a tenger, az egész országot jeleníti meg” – fogalmazott Bajnai, aki szerint a másik győzelem a bátor kiállás, a bátor kampány és a rengeteg ügy, amely ezen a héten megfutamította Orbán Viktort. (Sajtóhírek szerint a kormányfő szerdán jött volna Bajára, de lemondta, mert távol akarta magát tartani a negatív kampánytól – a Fidesz szerint szó sem volt bajai látogatásról.) A harmadik győzelem ma esedékes – mondta.

Baját meg kell védenünk – jelentette ki szombaton a város polgármestere, aki szerint a Fidesznek elég segítség az, hogy itt volt Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, mert ezzel világossá tették, hogy mi a választás tétje: „a bukott baloldal visszatér-e”. Zsigó Róbert elmondta: mióta a „bukott baloldal” politikusai betették a lábukat Bajára, folyamatosan békétlenséget és feszültséget teremtenek. „Egyrészt összevissza hazudoznak, másrészt világosan látszik, hogy kézi vezérléssel az ide importált gyűlöletkampányt irányítják” – hangoztatta, majd közölte: Bajnai „megkopasztotta a Hajdú- Bét által megkárosított sok száz családot”, sőt, „a Hajdú-Bét-ügyhöz hasonlóan csődbe vitt bajai agrárcég károsultjait is megkopasztotta, szintén ugyanazzal a módszerrel”.

A mai választáson amúgy még ketten indulnak: Markó György, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, és Ikotity István, az LMP jelöltje. Schiffer András, az LMP társelnöke tegnapi fórumán arról beszélt: az a tétje a választásnak, hogy a nagytőkéseken kívül más is beleszólhat- e a politikába.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!