„Életem nagyobb részében ismeretlen volt számomra az a téma, hogy ki zsidó és ki nem. A budapesti belvárosban hallottam először azt a rosszindulatú mondatot, hogy valaki azért kapott meg egy állást, mert zsidó” – mondja Erős Antónia műsorvezető, a Zsidó mesék című dokumentumriportsorozat egyik szereplője. Rajta kívül még 53 zsidó és nem zsidó színész, zenész, író, építész, tudós, dramaturg, rendező, közéleti szereplő mond néhány perces, személyes történetet a zsidóságról, amelyek a zsidomesek.hu oldalon láthatók.

 
Csillagos ház emléktábla

„A szembenézéshez és a párbeszédhez segíthetnek ezek a filmek” – mondta lapunknak Gárdos Péter rendező, akit az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó kért fel, hogy készítse el a sorozatot. Gárdos ministábbal látogatott el nyáron 54 olyan budapesti csillagos házba, ahova engedélyt kapott a forgatáshoz. „Az udvarra ugyanazt a karosszéket tettük le. A megszólalók leültek, s néhány percben elmesélték, mi jut eszükbe arról, hogy zsidó. Tudniillik, mindenkinek, a nem zsidóknak is van valamilyen története. Volt köztük szomorú, vidám, negatív és semmitmondó is.”

A terv az, hogy a több mint 1600 budapesti csillagos ház közül még jó néhányba elvigyék a széket, amibe magyar, valamint európai politikusokat ültetnének le egy percre. Ezenkívül társadalmi célú hirdetés készül a dokumentumsorozatról. Addig pedig – többek között – Harcsa Veronika, Falusi Mariann, Osvárt Andrea, Kulka János, Hegedüs D. Géza, Grecsó Krisztián, Lackfi János, Havas Henrik, Konok Tamás, L. L. Junior és Laár András személyes történeteit ismerhetjük meg.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!