A japán nukleáris biztonsági ügynökség hivatalosan közölte, hogy nagy sugártartalmú víz szivárgott a Csendes-óceánba szombaton a földrengésben és szökőárban megsérült fukusimai atomerőmű 2. reaktorából.

  <h1>A japán kormányfő a pusztítás helyszínén</h1>-
  <h1>20 centis rés az atomreaktoron</h1>-

A japán kormányfő a pusztítás helyszínén

- – Kép 1/2

A New York Times információja szerint radioaktív anyagokat tartalmazó víz a reaktor újonnan felfedezett repedésén keresztül szivárgott az egyik szerelőaknába, onnan pedig az óceánba. A felfedezett húszcentis repedést szombat óta betonnal próbálják tömíteni, hogy megszüntessék a sugárzó víz szivárgását. Ugyanakkor a japán szóvivő azt mondta, nemcsak ez az egy rés lehet a tengervíz-szennyeződés forrása, egyáltalán nem kizárt, hogy további repedések is vannak. A szakemberek szerint ezeket a lehető leggyorsabban meg kell szüntetni. A mérések a szivárgás helyszínén ezer miliszievert sugárzást mutattak a levegőben. Már ötszáz miliszievertnyi radioaktivitásnál komoly kockázata lehet a rákbetegség kialakulásának.

Azt még nem tudni, hogy a mentesítésen dolgozó munkások közül hányan szenvedtek most sugárfertőzést. A Fukusimai Ötveneknek nevezett szakértők, munkások (számuk valójában jóval több), akik a szivárgó reaktorok közelében dolgoznak, tisztában vannak vele, hogy rövid idejük lehet hátra – mondta egyikük névtelenül nyilatkozó édesanyja a FoxNewsnak. Azt is elmondta, hogy a fiától tudja, félóránként tizenöt percre léphetnek be a leginkább fertőző zónába, de vélhetően hiába váltják gyakran egymást, halálos méretű a sugárdózis. – Nem tudnak bejuttatni nekik rendes ennivalót, napi egy tányér rizs a fejadagjuk. Az erőmű egyik konferenciatermében alszanak, a legtöbbjüknek nem jut matrac. A fiam elmesélte, hogy egy asztalon alszik, mert nem mer a földre feküdni, ami még veszélyesebb – mondta a síró asszony, aki tisztában van vele, hogy valószínűleg sohasem látja viszont élve gyerekét.

Szombaton egyébként a természeti csapás óta először járt a helyszínen Naoto Kan japán kormányfő, aki minden segítséget megígért a felkeresett települések lakóinak.

„Egy új hír: ma ismét megmérték ugyanannak a vágott marha húsának a sugártartalmát, amiben tegnap céziumot találtak, és a mostani mérésben nem mutattak ki semmit. Tehát a tegnapi mérés rossz volt.” A pár soros e-mailt Ikematsu-Papp Gabriella írta Iwakiból, amely 40 kilométerre fekszik északra Fukusimától. Múlt heti számunkban a tolmács hölgy részletesen beszámolt arról, hogyan élik meg a város lakói a kialakult helyzetet. Elmondta, hogy a 360 ezer lakosú település polgármestere, Watanabe Takeo forródróton tartja a kapcsolatot a kormánnyal, a katasztrófavédelemmel, s az erőműhöz érkezett amerikai és francia szakemberekkel. Az amerikaiak kitelepítenék a lakókat legalább ötven kilométerre a 2-es blokktól, amelyből erősen radioaktív víz folyhatott a talajvízbe és óceánba. A japán atomenergia-ügynökség Gabriella szerint ismételt méréseket rendelt el, de költöztetésről senki sem beszél, mert a domborzati viszonyok miatt a városban alig nőtt a sugárzás. Ő maga japán informatikus férjével bármikor Tokióba vagy Oszakába költözhetne, de jelenleg nem érzi ennek szükségességét, bízik a megismételt mérésekben, míg „Csernobilen szocializálódott” magyarországi hozzátartozói, barátai kétkedőbbek.

Mennyire érinthetik a fukusimai reaktorsérülések Magyarországot? – kérdeztük Dr. Turai Istvánt, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet megbízott főigazgató főorvosát, aki érdeklődésünkre elmondta: – Csernobil után a mostani szint ezerszeresét mértük, de még az sem indokolt semmilyen felelős egészségügyi óvintézkedést. A patikákban kapható jódtabletták a szervezet élettani jódpótlását szolgálják csupán – napi egy tabletta semmiképp sem árthat –, ám nem is védenek hatékonyan a sugárzó jódizotópok megkötődésétől. Ami a japán helyzetet illeti: a hűtőrendszer repedésein keresztül ott most kijut a leginkább illékony jód és cézium izotóp. Utóbbinak a felezési ideje ugyan 30 év, de az anyagcsere miatt a gyermekek szervezetéből 40, a felnőttekéből 120 nap alatt az is kiürül. Az erőműből a tengervízbe kerülő radioaktív anyagmennyiség oly mértékben hígul, hogy nem várható a halakban akkora feldúsulása, amekkora elérné az egészségkárosító határértéket. Ami a fukusimai talajvíz szennyezettségét illeti: reális a japánok adata, hiszen nem csak az erőműből kifolyó hűtővízzel, de a levegőbe kibocsátott, s onnan kicsapódó vízzel is nőhetett a jódizotóp-mennyisége. Az egészségügyi határérték tízezerszerese már komoly érték.

 

Pénteken leállították a dukovany atomerőmű egyik energiablokkját, erősítették meg hivatalosan cseh források. A négyes reaktorban meghibásodott a szellőző berendezés egyik, két és fél centiméteres vastagságú elvezető csöve, közölte Petr Spilka, a létesítmény szóvivője. A szakemberek egyelőre nem tudták megmondani, mennyi időt vesz igénybe a javítás. Valószínűleg három hétre lesz szükség.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!