Túlélőket és eltűnt embereket keresnek az olasz hatóságok, négy nappal a genovai híd leomlása után. Az eddigi adatok szerint 39-en haltak meg az ország legsúlyosabb hídkatasztrófájában. Többségük olasz állampolgár, de franciák, chileiek, albánok és románok is vannak köztük. Az olasz kormány az autópálya-koncessziót üzemeltető céget és annak vezetését okolja a tragédiáért.

 

Még mindig nem engedik be házaikba a kedden leszakadt genovai híd közvetlen közelében lakókat. A hatóságok vizsgálják az épületek szilárdságát. Eddig 630 embert evakuáltak a Morandi híd környéki házakból, amelyek egy részét valószínűleg le is kell bontani. Az olasz kormányfő egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett Liguria régióban. Giuseppe Conte azt is bejelentette, a kormány ötmillió eurót különít el a térség számára.

Szakértők egyelőre találgatják, mi okozhatta a tragédiát. A kormány a hidat működtető céget okolja, amiért nem megfelelően tartotta karban az építményt. Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes Öt Csillag Mozgalma 150 millió eurós bírságot vetne ki a vállalatra. Az ellenőrző hatóságok állítják, hogy a hidat folyamatosan karbantartották, az Euronewsnak nyilatkozó közlekedésmérnök, Enrico De Vita szerint azonban lehetetlen biztosan megmondani azt, hogy a hidat tartó kábelek milyen állapotban vannak. Márpedig – állítja – alighanem ezek elöregedése vezethetett az összeomláshoz.

Felmerült az is, hogy az olasz maffia cégei részt vettek a projektben. Már korábban is volt rá példa, hogy maffia közeli cégek beférkőztek a cement- és építőiparba és olyan munkát végeztek, ami nem bírta ki a terhelést.

Az olasz kormány bejelentette, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni az ország infrastruktúráját, mert számos olyan, 50 év körüli híd van országszerte, amely a Morandihoz hasonlóan vasbetonból épült. A genovai hídomlás után több európai országban is megkongatták a vészharangokat a közúti infrastruktúra állapota miatt. Franciaországban az ország 12  000 közúti hídjának harmada szorul felújításra – mondta az illetékes miniszter. Németországban a Szövetségi Autópálya-kutató Intézet szerint az ország közúti hídjainak 12,4 százaléka „rossz állapotban” van.

A magyarországi közúti hidak műszaki állapotát akár heti, de minden esetben féléves és éves rendszerességgel ellenőrzik. A karbantartási feladatokra 2018-tól nagyobb összeget fordít a kormány – írja közleményében a Innovációs és Technológiai Minisztérium. A közlemény megjegyzi, hogy egy 100 milliárd forintos, útfelújítási program keretein belül idén a hidakra is nagyobb figyelmet fordítanak Magyarországon.

Címkék: katasztrófa

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!