Sokakat összezavart és meglepett, milyen laza, kedélyes útmutatót készíttetett San Francisco városa lakóinak katasztrófa esetére, ám az SF72.org weboldalon elérhető útmutató olyan jól sikerült, hogy azóta más városok átvették, még a Fehér Ház is.

 
Illusztráció: a NASA felvétele egy napkitörésről

A weboldalon elsőre különösnek tűnő tanácsokat olvashatunk, mint hogy „földrengés után akár három napba is beletelhet, mire odaér a segítség, de gondoljunk erre úgy, akár egy hosszú hétvégére”.

A kritikus első 72 óra túléléséhez szükségünk lehet zseblámpára, poroltóra – no és pár üveg borra és társasjátékra, hogy kellemesen töltsük az időt. Nem csoda, ha ettől a paranoiások kiakadtak, hogy „nem veszik komolyan a félelmeiket”, pedig állítólag sokkal hatékonyabb így az üzenet, mintha ijesztgetnék az embereket.

Azt írják, a katasztrófák távolról sem olyanok, mint a filmekben, és jellemző, hogy az emberek hamarabb segítenek egymáson, mint hogy kitörne a teljes káosz. Praktikus ötlettel is szolgálnak, hogyan használjuk internetes közösségi hálónkat segítségkérésre és -nyújtásra.

Érdemes megismerkedni a szomszédainkkal (ha még nem tettük meg), hogy szükség esetén segíteni tudjuk egymást.

Az amerikai háztartásokban a hidegháború óta nagy hagyománya van a vésztartalékképzésnek, a pincék gyakran tele vannak tartós élelmiszerrel és túlélőeszközökkel. Nekik aligha újdonság a lista, ám a stílus és a humor biztosan.

A konzervnyitónál például ez áll: „nyűgözze le ismerőseit kulináris ízlésével a konzervek terén”, de a zseblámpa is költői ajánlást kapott: „míg a gyertya meghitt hangulatot teremt, az elemlámpa maga a szabadság,ha áramszünet esetén közlekednünk kell”.

Az oldalon videókat nézhetünk mosolygós katasztrófa-túlélőkről, és készíthetünk egyéni menekülési tervet is. Az, persze, kérdés, hogy az internet összeomlása esetén hogyan férünk hozzá a felhőtárhelyünkre feltöltött fontos dokumentumainkhoz, hogyan kérünk segítséget a Facebookon, hogyan olvasnánk a híreket a katasztrófavédelem holnapján.

Két évvel ezelőtt egy napkitörés csaknem megbénította a Föld elektromos hálózatát. A Nap nem „ránk célzott”, de ha 2012 júliusának közepén a tűzvonalban tartózkodtunk volna, még ma is a civilizáció darabkáit rakosgatnánk össze – állítja a Colorado egyetem egyik tudósa a New York Post napilapnak. A Földön már tíz perc áramkimaradás is beláthatatlan következményekkel járna: összeomlana a világgazdaság, sok helyen ivóvíz sem folyna a csapokból, mert a vízellátást biztosító kutak többsége is elektromos árammal működik.
A NASA számításai szerint a következő tíz évben 12 százalék az esély arra, hogy egy ilyen katasztrófa bekövetkezik, noha az utóbbi 150 évben nem volt olyan intenzív naptevékenység, mint amely csaknem végzetesnek bizonyult két éve.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!