Nem valószínű, hogy tömegeket vonzana az fideszes javaslat, amely 70 millió forintnyi magyar államkötvényért cserébe letelepedési engedélyt adna az unión kívülről érkezett állampolgároknak – mondják az itt élő kínaiak.

 

A múlt héten benyújtott indítvány alapján az általános, 8 éves várakozási időt csökkentené le; aki megszerzi a letelepedési engedélyt, annak alanyi jogon jár a segély (nem mintha rászorulna), adókedvezmény, minden más juttatás, azonos jogokat élvez munkavállalásnál, vállalkozásnál, felsőoktatásnál, a helyhatósági választásokon is részt vehet. Viszont nem jár vele magyar útlevél, és nem vehet részt az országgyűlési választáson.

A magyarországi, mintegy 30-40 ezer fősre tehető kínai kolónia színvonalas, elsősorban gazdasági információs lapja, a 2008-tól megjelenő Kínai Iránytű szakfordítója, Zangh Xiao 14 éve él Budapesten, férje magyar, két gyermekük van. Mint mondta, a már itt élő, vagy az üzleti életben valamilyen szinten ide kötődő honfitársai örülnének a döntésnek, mert régóta szorgalmaznak valamilyen könnyítést. Viszont nem hiszi, hogy ez tömegeket vonzana, mert Kínában még a gazdasági válság hatása mellett is 7,6 százalékos a gazdasági növekedés, rengeteg a beruházás, gyorsan nő a fogyasztás is. Tálas Barna, a Magyar-Kínai Baráti Társaság tiszteletbeli elnöke emlékeztetett: a ’90-es évek végén, amikor Hongkong 160 év után visszacsatlakozott Kínához, megindult egyfajta kivándorlás és tőkekiáramlás nyugat felé, ők is javasoltak valami hasonlót. Akkor 250 ezer dollárt vetettek fel a gyorsított letelepedéshez, ugyanis ez az összeg volt a kanadai taksa is. De tudomása szerint Svájc, sőt még az USA is kedvezményes tartózkodási engedélyt biztosít a kínai üzletembereknek nagyobb vagyon, nagy cég „felmutatásakor”. A 84 éves Kína-szakértő szerint hazánk gazdasága éppen leszállóágban van, így kedvezményesen sem vagyunk ma érdekesek. Meg aki jönne, az dolgozni, vállalkozni szeretne, esetleg csatlakozva már itt élő rokonaihoz, barátaihoz, s nem öt évre a pénzét „elfektetve” államkötvényekben tudni. Hasonlóan vélekedik a magyarországi kínai Konfuciusz Intézet elnöke. Ujhelyi István nem tartja ördögtől valónak az elképzelést, ám kapkodónak igen. Szerinte a befektetéseket, a magyarországi munkahelyteremtő – akár kisebb – beruházásokat kellene inkább támogatni. Ráadásul nemzetbiztonsági kockázata is van: terrorhálózatok, szervezett bűnözői csoportok is élhetnének a befektetés jogával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!