Cukorbetegség, laktóz-intolerancia és gluténérzékenység után is jár adókedvezmény, erről azonban sokan nem tudnak, pedig egy évben akár 82 800 forinttal csökkenthetnék az adójuk összegét. Visszamenőleg akár öt évvel is igényelhetik a kedvezményt a betegek, ha önellenőrzést nyújtanak be.

 

Kevesen tudnak róla, ezért rengeteg jogosult nem veszi igénybe az adókedvezményt, amely bizonyos betegségek után jár. Ilyenek például a gluténérzékenység, az 1-es típusú, valamint a 2-es típusú, szövődményekkel járó cukorbetegség, a Crohn-betegség és a laktóz-intolerancia is. A személyi kedvezmény a bruttó minimálbér 5 százaléka – azaz a betegek enynyivel csökkenthetik az összevont adóalapjukat. Éves szinten ez az összeg tavaly 76 500 forint volt, a minimálbér emelése miatt idén már 82 800 forinttal lehet csökkenteni az adó összegét. „Ez a kedvezmény alanyi jogon jár, a szülő a betegségben szenvedő gyermeke után nem veheti igénybe, és nem is átruházható például a házastársnak” – mondja Fülep Attila adószakértő. A kedvezmény érvényesítésére év közben is lehetőség van, ha az ember a munkáltatója felé jelzi, hogy erre jogosult.

De ha esetleg a munkahelyén nem szeretné „nagy dobra verni”, hogy milyen betegségben szenved, az adóbevallásban egy összegben is igényelheti. Ehhez az igazolást, az egészségkárosodás jellegétől függően a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve az általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állíthatja ki. „Fontos tudni azt is, hogy amennyiben a kedvezményre való jogosultságot megállapítják, az adókedvezmény az igazoláson feltüntetett kezdő naptól az 5 éves elévülési időn belül, visszamenőleg, az éves adóbevallások önellenőrzésével visszaigényelhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2018-ban beadott önellenőrzések visszanyúlhatnak 2012-ig, így akár 381 600 forintot is jóváírhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén a beteg számláján” – mondja Fülep Attila.

A NAV úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a 2016-os adóév után kevesebb mint 200 ezer adózó igényelt kedvezményt a személyi jövedelemadó bevallásakor különböző betegségek után, ezáltal 12 milliárd forintos adójóváírást vettek igénybe. Ennél azonban jóval többen lehetnek a 4 millió adózó közül, akik érintettek. A szakemberek becslése szerint a cukorbetegség például 700-800 ezer embert érint Magyarországon, és a betegek száma minden évben 35-40 ezerrel növekszik. Laktóz-intoleranciában a lakosság 15–35 százaléka szenvedhet, de a diabéteszhez hasonlóan rengeteg a diagnosztizálatlan beteg. Az adó- kedvezményre jogosító súlyos betegségek listája igen hosszú, így azoknak, akik érintettek lehetnek, mindenképpen érdemes tájékozódniuk a bevallásuk benyújtása előtt.

 

 

Riasztóan fertőz a közöny.

Nem látták el időben, ez okozhatta annak az idős asszonynak a halálát, akit háziorvosa vérmérgezésgyanúval küldött a Honvédkórház sürgősségi osztályára. Onnan azonban hazaküldték, és mire másodjára is kórházba került, már nem tudták megmenteni az életét – számolt be az RTL Klub. A háziorvos úgy véli, 79 éves betegét nem kellő alapossággal vizsgálták meg. Szerette volna kikérni a beteg papírjait a kórháztól, ám ezt az intézmény megtagadta. Egy egyszerű vérképből lehetett volna látni, hogy nagy a baj. A Honvédkórházból országunk médiasztár toxikológusa, Zacher Gábor bocsátotta haza a kritikus állapotban lévő beteget. Nem ez az egyetlen felháborító eset, amiről a héten a sajtó beszámolt. Az Index írt arról: kedden egy agyvérzés után hazabocsátott beteget küldött rossz címre a Jahn Ferenc Kórház, mikor az egyébként nehezen mozgó asszony ezt szóvá tette, és jelezte, hogy nem ott lakik, a beteghordók hálóingben és köpenyben egyszerűen kitették az út szélén. A megszégyenített asszonyt végül egy járókelő kísérte el a legközelebbi egészségügyi intézménybe, ahol taxit hívtak neki.

 

Címkék: egészségügy

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!