Olyan súlyos a szakemberhiány a kéményseprőknél, hogy veszélybe kerülhet az alapvető ellátás is. A kéményellenőrzéseket az ország nagyobb részén július óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) végzi – igaz, a lakosságnak nem kell érte fizetni, de ez csak kétévente jár. Ez pedig egyre több hibás készüléket, több balesetet és gyakoribb szén-monoxid-mérgezést okozhat” – így foglalta össze lapunknak még szeptemberben Király Péter, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének alelnök. A helyzet azóta csak romlott.

 
Illusztráció - Fotó: Kállai Márton

A Kéményseprők Országos Szakszervezete most arra panaszkodik, hogy a szükséges szakembereknek – 1800-1900 fő – csak a fele maradt az ágazatban. A szakemberhiányt közfoglalkoztatottakkal „oldanák meg”, akiket a katasztrófavédelem készítene fel, de a szakszervezet szerint ez igen veszélyes. Az új szakemberek ráadásul csak jövő év közepétől állhatnának munkába. A közmunkás jogviszonyért és fizetésért egy hetes oktatásban kell részt venni, majd jöhet a három hónapos területi szakmai gyakorlat, az újabb három hónapos elméleti oktatás, s végül a vizsga.

A közfoglalkoztatottból így lehet OKJ-s végzettségű kéményseprő segédmunkás, havi nettó 119 700 forintért.

Az OKF kéményseprői az év végéig biztosan nem lesznek képesek ellátni például a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzését, tisztítását és kötelező felülvizsgálatát. „Ha az OKF hallgatott volna a szakszervezetre, és átvette volna a 900 főből álló teljes szakembergárdát, nem csak 450-500 főt, akkor most nem lenne probléma az alapvető szolgáltatás” – mondta Vámos Csaba szakszervezeti vezető, aki meghallgatást kért Pintér Sándor belügyminisztertől.

A legveszélyesebbek a gáztüzelésű kémények, amiket szintén – a jogszabály értelmében – csak kétévente ellenőriznek.

Az országban a kémények „átlagéletkora” igen magas, nagyon rossz az állapotuk, ezért gyakoribb ellenőrzésre lenne szükség. Ennek hiánya meghibásodásokat, lakástüzeket és életveszélyes szén-monoxid-mérgezést is okozhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!