Felborította az európai parlamenti erőviszonyokat, hogy a néppárti és liberális képviselők alkuja segítségével lett a testület elnöke Antonio Tajani. A Néppártba tartozó Fidesz magyarázza a bizonyítványát.

 
Az Európai Parlament elnöke Antonio Tajani - Forrás: Profimedia


Szokatlanul nehéz dolga lesz Antonio Tajaninak, az Európai Parlament (EP) frissen megválasztott elnökének. A 63 éves, konzervatív olasz politikust hatalomra segítő kereszténydemokrata, liberális és euroszkeptikus pártoknak éppúgy nincs többségük a képviselő-testületben, mint a túloldalon helyet foglaló mérsékelt és radikális baloldali erőknek. A legfontosabb kérdés tehát az lesz, az új elnök mennyire lesz képes közös nevezőre hozni a politikai csoportokat.

„Tajani nem Schulz” – fogalmaznak EP-illetékesek, azt jósolva, hogy a kényelmes olasz kevésbé fogja beleártani magát a napi politikai csatározásokba, mint elődje. Erénye azonban, hogy „úgy fog táncolni, ahogy a pártja fütyül”, fogalmazott lapunknak egy parlamenti forrás.

Balliberális körökben az új elnök szemére vetik, hogy Silvio Berlusconi olasz exkormányfő szóvivője volt.

A Tajani megválasztására létrejött alkalmi koalíció felborította az erőviszonyokat. A Fideszt is a soraikban tudó néppártiak és a szocialisták évtizedeken át tartó együttműködése a most leköszönt Martin Schulz EP-elnök utódlása körüli nézeteltéréseik miatt bomlott fel. A liberálisok viszont az egész baloldalt magukra haragították azzal, hogy befolyásuk növelése érdekében, Tajani támogatásáért cserébe összeálltak a néppárttal.

Lapunk kérdésére Deutsch Tamás fideszes képviselő úgy kommentálta a liberálisokkal kötött szövetséget: „Valamiféle szemérmesség vagy szégyenlősség vezeti az egyezség aláíróit, amikor politikai együttműködésnek próbálják beállítani a pozíciók elosztásáról, a parlament működéséhez szükséges többség biztosításáról szóló megállapodásukat.”

A választás legnagyobb vesztesei a szocialisták, ám Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a kudarcban lehetőséget is lát. Úgy véli, a jobb- és a baloldal eddigi együttműködése elhalványította a szociáldemokrata politikát az EP-ben. „Most látok esélyt egy erőteljesebb baloldali politika képviseletére.”


HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)

A magyarországi helyzetről tart meghallgatást február 27-én az Európai Parlament állampolgári jogokkal foglalkozó bizottsága – tudta meg a Vasárnapi Hírek. A rendezvényen meghívott előadók beszélnek majd egyebek mellett az alapvető jogok és a sajtószabadság helyzetéről, a civil szervezetek elleni támadásokról és a kormány menekültpolitikájáról.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!