Kész Zoltán múlt vasárnap Veszprémben megmutatta, hogyan kell megszerezni egy mandátumot, pontosabban hogyan kell elhappolni a kormánypárt orra elől. A metódus, ha nem is minden választókerületben, de a jobbos többségűekben, illetve a billegő körzetekben célravezető lehet. A recept komponensei nagyjából a következők: önmérséklet, egy határozott, de fegyelmezett jelölt, egy jó teljesülési mutatóval rendelkező kampányfőnök, egy szimbolikus ügy és végül egy unortodox korteshadjárat.

 
Kész Zoltán és a választók - Fotó: Nagy Lajos, MTI

Csak csínján

A balpártok megegyezése alapján a Brüsszelbe távozó Navracsics Tibor megüresedett képviselői helyére a szocialisták indíthatták jelöltjüket. Az MSZP – bölcs belátással, mivel a 27 százalékot szerző Pál Bélára 20 százalékot vert Navracsics – ab ovo civil jelölt után nézett, szóba került több aspiráns (köztük egy veszprémi ügyvéd), ám gyors véget ért a casting, amikor a veszprémi Közfelháborodás-napi tüntetésre Kész Zoltán 400-500 embert tudott mozgósítani (ilyen tömeg még nem verődött össze a rendszerváltás óta). Ráadásul a Polgári Platform nevű, pártok fölött/alatt álló civil szervezet elnöke egy remek beszédet is kivágott, amit Kornis Mihály történelmi jelentőségűnek nevezett. Ezután Gőgös Zoltán, a párt megyei elnöke meggyőzte az MSZP országos elnökségét, hogy álljanak be a városban ismert, jól eladható Kész mögé, illetve rábírta erre a többi balformációt is. És az önmérséklet a kampány során kitartott, ugyanis a pártok nem nyomakodtak előtérbe (noha a logójuk rajta volt a szórólapon), és vezetőik nem akartak mindenáron Késszel fényképezkedni. „Igény kezdetben lett volna rá, de végül a helyi kampánystáb jobb belátásra bírta az illető urakat”, magyarázza egyik forrásunk.

Arra is lett volna igény, hogy helyi sportolók, színészek, ismert figurák álljanak ki Késszel, de a Fidesz-dominálta városban ezt senki nem vállalta be.

Végy egy kampányfőnököt!

Persze ahhoz, hogy a pártvezérek értsenek a szóból, kellett egy fajsúlyos kampányfőnök. Kész korteshadjáratát Tóth Péter vezette, a XIII. kerületet 21 éve irányító Tóth József fia. Tóth Péter jelenleg egy XIII. kerületi önkormányzati cégnél dolgozik, és több – főleg szocialista – önkormányzatnak ad tanácsokat.

Korábban maga is volt képviselő, és több győztes korteshadjáratot levezényelt. Bár információink szerint Tóth és Kész nem ismerte egymást, közös barátaik hozták össze őket, egyetlen találkozó elég volt ahhoz, hogy „megvegyék egymást”.

Úgy tudjuk, bár Kész nagyon fegyelmezett kampánypolitikus volt, és szó nélkül csinálta, amit Tóth mondott, végig ő maradt a megrendelő: „azaz a valódi döntéseket nem Tóth és nem is a Zolit támogató pártok vezetői hoztak, hanem tényleg saját maga” – állítja a kampányban részt vevő forrásunk, aki szerint ezzel Kész későbbi mozgásterét szélesítették.

„Abban mindenki egyetértett, hogy ha Zoli a kampányban elköteleződik különböző érdekcsoportoknak, az később hitelességi problémákat okoz neki.” Így kampányát sem „nagybefektetők” finanszírozták, hanem magánemberek és helyi vállalkozók – kis adományokkal. Az őt támogató pártok inkább infrastruktúrával, plakátoló aktivistákkal, telefonos mozgósítással szálltak be (bár ami az utóbbit illeti, egyik párt sem adta oda adatbázisát, csak az Együtt).

Az unortodox is lehet jó!

Alaposan eltért a megszokottól Kész kampánya. Egyrészt a stáb nem feccölt energiát a jelölt ismertségének növelésébe. Az alapvetés ugyanis az volt, hogy a kétharmad lebontása önmagában elég erős üzenet ahhoz, hogy a sajtó magától rárepüljön. „És így a február 1-jén, a Kossuth téren elmondott beszéd nagyon sokat dobott Zoli ismertségén”, magyarázza az egyik stábtag. A másik újdonság az volt, hogy Kész nem zárta be magát Veszprémbe (ami tényleg sokkal jobban az övé volt), hanem „végigtolta” a körzethez tartozó, inkább a Fideszhez húzó kistelepüléseket is, és ez érdemben hozzájárult ahhoz, hogy riválisa, a fideszes Némedi Lajos nem tudott a vidékre támaszkodva egyenlíteni.

Korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy ne legyen negatív kampány, ám Kész nem ment bele ilyenbe. csak az MSZP szivárogtatott oldalágon Némedi pápai MSZMP-s múltjáról. Ráadásul Készről mindenki tudott mindent a városban, így a Fidesz által karaktergyilkosságra szánt liberális nézeteivel helyben senkit nem lehetett rémisztgetni.

Kész győzelmét az ellenfél bénázása is segítette. Némedi szinte teljesen láthatatlan maradt az országos média számára, egyetlen erős üzenete nem volt. Sőt, szinte bezárkózott: az Index interjúkérelmét is visszautasította.

A közösségi médiában sem volt jelen, miközben Kész Zoltán Facebook-oldalának több ezer rajongója van. És – mondta el a kampányban dolgozó aktivista – Kész az utolsó napokban minden Facebook-ismerősét „személyesen” kérte meg, hogy szavazzon rá, és buzdítsa erre ismerőseit is. Ráadásul testközelből a Kubatov-gárda sem volt olyan félelmetes: ugyan alapos lajstromuk van, de az elavultnak bizonyult.

A lista szereplőit évekkel ezelőtt egyszer tényleg megkérdezték, kire szavaznak, ám azóta csak álkérdésekkel (például rezsicsökkentés) bombázták őket, és az ezekre adott igenlő válaszok nem jelentették automatikusan a Fidesz támogatását.

Fidesz-ököl hova sújt?

Mindenesetre a tanulságokat gyorsan le kell vonni, hiszen már dübörög a tapolcai kampány.

A Jobbik elcsábította a Fidesztől a 15 ezer választót számláló Tapolcát, a Fidesz elédesgette a Jobbiktól az 5 ezer szavazásra jogosulttal bíró Sümeget, az MSZP pedig az utóbbi 26 év legjobb eredményét produkálta a 26 ezer potenciális voksolót felmutató Ajkán – egyértelműen kaotikus időközi választásnak néz elébe a sokközpontú, de még 56 faluval fűszerezett tapolcai választókerület.

A Fidesznek kétfrontos háborúban kell kitartania: egyszerre kell meggyengítenie a Jobbikot, illetve a szocialistákat. Információink szerint a kormánypárt az előbbire koncentrál, mondván: ha nem egyesíti a két szavazótábort, akkor nem tud ellentartani az ajkai bázisról „kitámadó” szocialistáknak.

Ám a Fidesz csodafegyvere, Fenyvesi Zoltán se jobbra, se balra nem annyira csoda: 2014 őszén 8 százalékkal maradt alul az ajkai polgármesteri székért folyó küzdelemben Schwartz Bélával szemben, az MSZP embere 50,7 százalékot kapott. A városbeli népszerűségét azóta tovább amortizálta a fideszes jelölt: sok helyi szemét szúrja, hogy hiába választották meg önkormányzati képviselőnek, nem ült be a városi testületbe, inkább a megyei közgyűlésbe „ejtőernyőzött” alelnöknek.

Az pedig a tapolcaiaknak és a sümegieknek lehet visszatetsző, hogy Fenyvesi várpalotai tanárember mivoltát hangsúlyozza. (Megjegyzendő: a veszprémi kampány alatt folyamatosan mérő Fidesz egyes vélemények szerint nem véletlenül indított másodvonalbeli politikust, így akarva elkerülni egy zakó esetén a komolyabb reputációvesztést.)

Az MSZP most nem független jelölt mögé sorolt be: Pad Ferenc párttag, igaz, imázst (munkásképviselőit) inkább szakszervezeti munkájából építenének.

Hogy miért nem a veszprémi receptet alkalmazta az MSZP és miért párthoz köthető jelöltet állított, arról szórnak a vélemények. Egyrészt Kész Zoltán sikerét részben az jelentette, hogy helyből „jött” – ennek a feltételnek Pad is megfelel. Másrészt 2014 áprilisának és őszének tanulsága az, hogy ha a pártközpontokból küldtek konszenzusos jelöltet, őt mindenki csak félszívvel támogatta helyben, a félszív pedig most nem elég a győzelemhez.

Az LMP persze itt is kitart különutassága mellett: egy olyan asszonyt indít, aki a hegymagasi (piciny balatonfelvidéki falu) polgármester-választáson a szavaztok mintegy 25 százalékát söpörte be (szám szerint 40-et). És ahogy Veszprémben, itt is jelöltcunami várható: összességében 18 aspiráns áll startvonalhoz, egy részüknek semmi helyismerete nincs. Például a Szepessy Zsolt fémjelezte Összefogás Párt a jofogas.hu-n toborzott aláírásgyűjtő aktivistákat (egy szignó 200 forintot ért). Továbbá rajtvonalhoz áll a Schmuck Andor-féle Magyar Szociáldemokrata Párt is – ennek a formációnak köszönhette például az MSZP, hogy az őszi önkormányzati választásokon Tapolcán nem két, hanem csak egy képviselői körzetet nyert. Mindenesetre ebben a körzetben a baloldalnak az áprilisi országgyűlési választáshoz képest „csak” 14 százaléknyi hátrányt kell ledolgoznia, míg Veszprémben 20-at kellett.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!