Simicska hátrahőkölt egy kutatás miatt?
- A tapolcai körzet fontosabb lehet, mint a veszprémi.
- Elkezdődött a szavazószalámizás.

 
A Miénk itt a tér című LGT-slágerre gyűlt nagyjából 500 fős tömeg a szombat estére meghirdetett kormányellenes tüntetésen, ahol ismét zúgott az „Orbán, takarodj!” és a „Demokráciát!” szlogen. A szervezők azt remélik, hogy egy olyan, március 15-ig tartó tüntetéssorozat indul most el, amelynek a végén megbukik az Orbán-kormány. A demonstráción felolvasták Kész Zoltánnak, a baloldali összefogás veszprémi képviselőjelöltjének üzenetét is, aki azt írta, megérti azokat, akik nem jönnek el a tüntetlésekre mert félnek, ő ezek helyett az emberek helyett lép fel, őket akarja képviselni - Fotó: Beliczay László

Két időközi választáson redukálhatja felessé a kétharmados hatalmat az ellenzék: Veszprémben és környékén az uniós biztossá avanzsáló Navracsics Tibor mandátumáért mérkőzhetnek, míg a szintén Veszprém megyei Tapolcán, és a körzethez tartozó ötvennél több településen a hosszú betegség után a héten elhunyt Lasztovica Jenő parlamenti helyéért szállhatnak ringbe az aspiránsok.

Bár mindenki Navracsics városára veti vigyázó szemét, lehet, hogy nem ártana jobban fókuszálni a másik választókerületre. Tény, Tapolcán csak egyszer tarolt MSZP-s jelölt, aki korábban hat évig volt a település polgármestere. Ám végképp lerombolta a szocialista reputációt, miután több millió forintot elfelejtetett megadni hitelezőinek – ezért egyébként 3,5 év letöltendőt kapott.

Ám két dologra érdemes odafigyelni: egyrészt Tapolca azért lett a 3. számú választókerület központja, hogy ne a balos Ajka legyen az, másrészt az önkormányzati választásokon a jobbikos jelölt leváltotta a fideszes polgármestert. Úgyhogy különböző becslések szerint most ebben a kerületben kiegyenlítettek az erőviszonyok: mindenki egyharmados támogatottsággal bír. Így – szocialista vélemények szerint – amennyiben a Jobbik tábora kitart pártja mellett, és nem szavaz át Fideszre, akkor Tapolcán a baloldal lehet a nevető harmadik.

Veszprémben újra a „divide et impera” („oszd meg és uralkodj”) rutinja „szervezi” az időközi választást. A február 22-i voksolás tétjét kivételesen a balos ellenzék is súlyán kezelte, így pártjai nem egymással kakaskodtak, hanem beálltak egy független jelölt mögé. Kész Zoltán fideszesként indult, kiábrándult és ősszel már a kormányellenes demonstráció szónoka volt. Most az MSZP, a DK és az Együtt vállvetve támogatja.

Csakhogy az összefogásnak nem csak a kormánypárt emberével kell mérkőznie, hanem több mint egytucatnyi ellenzéki, vagy magát annak kikiáltó jelölttel is. Hirtelenjében ugyanis kiderült, hogy az LMP – polgármesterjelöltje ősszel kevesebb mint 5 százalékot kapott – egyetlen nap alatt képes volt összeszedni a jelöltté váláshoz szükséges 500 ajánlást. Ahogy a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának embere is seperc alatt összegyűjtötte a kellő támogatást. Schmuck Andor az olajügyek kirobbantóját, a volt rendőrt, Karancsi Tibort indítja – kampányát pedig így a korrupcióellenes küzdelemre hegyezi ki. Fel is szólította a három balpártot, hogy ejtsék Készt, és soroljanak be Karancsi mögé.

És persze itt is rajthoz áll az Összefogás Párt első embere, a monoki polgármester, mérkőzik a Magyarországi Cigányok Fóruma, ringbe száll a Haza nem eladó!, Sorompóba áll az Elégedetlenek Pártja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség. Továbbá sorjáznak az egyéni jelöltek, akik között balos ügyvéd és Veresegyházán élő „Isten katonája” egyaránt akad. Mivel az ajánlásgyűjtés hétfőn kezdődött, most kezd felpörögni a kampány. Kész eddig mérsékelten mutatkozott támogatóival, egyetlen szocialista gulyáspartin vett részt Tóbiás József társaságában. De szombattól rendszeresen feltűnnek a megyében a szocialista prominensek – a DK és az Együtt egyelőre kisebb lelkesedést mutat. Kész péntekig 1800 hiteles aláírást gyűjtött össze, és hasonló mennyiségű szignója vár még feldolgozásra. A falvak zömét – 24 akad a választókerületben – Kész egyedül járja végig, itt jobbára kocsmafórumokat tart majd. (Közös kampánystáb nincs.) Plakátból 600-700-at kap az MSZP-től (a röplapokon és a plakátokon mindegyik támogatója szerepel).

A Fidesz korteshadjárata egyelőre csendesebb, a kormánypártok most „mérik fel a várost”, címlista alapján járnak házról házra. A jelenlegi városvezető nem állt rajtvonalhoz, alpolgármestere Némedi Lajos próbálja a szavazatokat begyűjteni – most éppen az utcai pultok mögül.

Az igazi kérdés, hogy mit lép Simicska Lajos. Simicska, mint ismert, korábban belengette, hogy esetleg ő maga is elindulna a veszprémi körzetben jelöltként. Ez új fejezetet nyitott az Orbán–Simicska háborúban, aminek következményei naponta látszanak a kormányzati zűrzavarban és a megszaporodott korrupciós tényfeltárásokban egyaránt.

Információink szerint azonban eldőlt, Simicska nem indul a körzetben és valószínűtlen, hogy nyíltan beálljon valamely jelölt mögé. Ennek oka prózai: úgy tudjuk, Simicskáék készítettek egy közvélemény-kutatást a választókörzetben, felmérendő, mekkora támogatottságra számíthatna a rejtőzködésből napra kijött egykori fideszes gazdasági háttérember. A kutatás állítólag elenyésző számú potenciális Simicska-szavazót talált, Orbán egykori kollégiumi szobatársa viszont nem engedhet meg magának egy csúfos kudarcot. Simicska környezete ezért most azon töri a fejét, mi legyen a következő lépés, hiszen a kulisszák mögötti birkózás Orbánnal tovább folytatódik és ez még sok olyan eseményt is generálhat a magyar belpolitikában, ami akár a veszprémi választás eredményére is kihathat.

----------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!