Budapesten több tucat forgalmas aluljáróban, e mellett hat megyeszékhelyen gyűjtenek majd aláírásokat a jövő héttől az Új Magyar Köztársaság Egyesület (ÚMK) aktivistái. A civilek azt szeretnék elérni, hogy az Országgyűlés írjon ki népszavazást az általuk fontosnak tartott kérdésekben.

 
Tüntetés az új Magyar Köztársaságért - Fotó: Bödey János, Index

A Választási Bizottság és a Kúria egyelőre négy kérdést hitelesített a március 15-én bejelentett 28-ból (a tankötelezettség 18 évre emeléséről, a hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes étkeztetéséről, a nyugdíjban részesülő parlamenti képviselők nyugellátásának megvonásáról, valamint a gazdasági társaságok által kötelezően fizetendő kamarai hozzájárulás megszüntetéséről), de az egyesület egyik alapítója, Lattmann Tamás ezt is sikernek tartja. „Minden bizonnyal vannak fontosabb kérdések is, mint ez a négy, de legalább jelzi, hogy elindult egy folyamat” – mondta a nemzetközi jogász, aki reméli, hogy hamarosan a kórházi várólisták rövidítése vagy a termőföld haszonbérletének átlátható feltételeiről szóló kérdés is zöld utat kap. Ha minden jól megy, a most elfogadott kérdésekről legkorábban jövő tavasszal lehet népszavazást tartani.

Úgy tűnik, az ÚMK most sikeresen előzött be mindenkit a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos kérdésben, de ők ettől egyáltalán nem boldogok. „A politikai pártoknak az a dolguk, hogy versenyezzenek. Próbáljanak ügyeket találni maguknak, amelyeket aztán megoldhatnak. Nagyon jó lenne, ha ezt egyfajta felelősség birtokában, belátással csinálnák – mondta Lattmann. – Az MSZP azon igyekezett, hogy a vasárnapi zárva tartás kérdését a saját nevéhez kösse, mert értelemszerűen szeretné kivenni belőle a politikai hasznot. Ezzel nincs baj, de ha elszúrják, akkor viselniük kell a felelősséget.” (Mivel a szocialisták a hét elején azelőtt adták be saját kérdésüket, hogy annak lehetősége megjelent volna a Kúria honlapján, és a választási iroda helyből visszadobta azt, a civilek kérdése került befutó helyre. A jogorvoslati lehetőségek miatt azonban még meg kell várni a bíróság döntését is.)

A rendszerbontó szervezet alapítója világossá tette: minden olyan demokratikus párttal és szervezettel keresik a kapcsolatot, amelyek elkötelezettek abban, hogy „ezekben az ikonikus kérdésekben az Orbán-kormány látványos vereséget szenvedjen”. Egyelőre folynak az egyeztetések, a dolog nem rajtuk múlik. „A helyzet most az, hogy a politikai pártok még mindig nem határozták el, mit is akarnak csinálni” – állítja.

Arra a kérdésre, tartanak-e attól, hogy a vasárnapi boltbezárásokkal kapcsolatos népszavazási komédia még a leginkább elkötelezett választópolgárokat is kiábrándítja majd a demokrácia intézményrendszeréből, Lattmann Tamás úgy fogalmazott: „A  demokrácia akkor válik hülyeséggé, ha a benne lévők hülyeségeket csinálnak. De ez nem törvényszerű.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!