Korrupciómentesítés címén teszik lojálissá az adóhivatalt. A leköszönt Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke, Vida Ildikó nem akart simicskátlanítani. A kiszemelt lehetséges utód, Tállai András kiválóan ismeri a gazdaság szereplőit és azt is tudja, ki kinek az embere.

 
Tállai András és Orbán Viktor. Sok mindenben egyezik az ízlésük - Forrás: Tállai András Facebook-oldala

Ki purgál kit és miképp – nagyjából ebbe a mondatba sűríthető a NAV átalakításának lényege. Hogy a folyamat során „csak” az adóhatóság vezetőgárdája változik vagy a szervezetet is feldarabolják/átépítik, azt egyelőre nem tudni. A döntés Orbán Viktoré. Ha kiszereli a Vám- és Pénzügyőrséget a NAV-ból, az önálló, titkosszolgálati jogosítványokkal felruházott szervezetként működik tovább. Ez azt jelentené, hogy annak, aki bármilyen ügyet el akar kendőzni – legyen szó belső vagy külső emberről –, két szervezetet kellene meggyőznie (pénzzel, hatalmi befolyással stb.), illetve a két intézmény kölcsönösen „fogja egymást”.

Azaz egy „válás” csökkentené a korrupciót. Mint ahogy az is a kenőpénz-politika ellen hat, hogy másfél tucatnyi adóhatósági munkatársat gyanúsítanak különböző nagyságú korrupciós üggyel. Például akad olyan, akit kilencvenmilliós csalásban gyanítanak vétkesnek – a megvádolt NAV-osok zöme éppen az áfa-ellenőrzési főosztályon dolgozott. Mint ismert, volt adóhatósági alkalmazottak – többek között Horváth András – korábban arról beszéltek, hogy a NAV milliárdos áfacsalások fölött huny szemet.


Irányított korrupciómentesítés

Csakhogy a pro forma korrupcióellenes történések ellenére is megkerülhetetlen kérdés, hogy ki irányít, ha úgy tetszik, ki a politikai megrendelő. Ugyanis ha kiveszik a NAV-ból a Vám- és Pénzügyőrséget, akkor előbbi a Miniszterelnökség alá kerülhetne – így a Lázár János vezette szervezet bármilyen cég adatait leszívhatná, bármelyik vállalkozást megfigyelhetné. A pénzügyőrök főnöke a nemzetgazdasági miniszter maradhatna. A kérdés persze az, mi alapján vizsgálnának a régi-új szervek, milyen cégekre fókuszálnának. Ahogy volt NAV-os munkatársak állításaiból kitűnik (az adóhatóság tagadja), tudatosan nézték el egyes vállalkozásoknak az adókerülést, célirányosan csaptak le más cégekre.

Nem takarították ki Lajost

Egy belső mondás szerint a szervezetnek, amit nemrég még a Simicska Lajos emberének elkönyvelt Vida Ildikó vezetett, azokat a vállalkozásokat kellett volna „megfektetniük”, amelyek Orbán Viktor egykori szobatársának az érdekeltségi körébe tartoztak. A NAV nemrég lemondott vezetője azonban nem hajolt be – állítólag a kollégáinak eljuttatott búcsúlevelében ezt írja körül, amikor úgy fogalmaz: a miniszterelnök kért tőle valamit, ám azt ő nem tette meg. A jelek szerint a simicskátlanítás és a klientúra cégeinek helyzetbe hozása zavartalanul folytatódik – akkor is, ha szétszedik a NAV-ot, és akkor is, ha nem.

Tállai az adóhorizonton

Utóbbi esetben ugyanis még Lázárnál is sokkal lojálisabb figura emelkedhet a NAV élére: Tállai András, a nemzetgazdasági minisztérium parlamenti államtitkára. Aki a legnagyobb sajtófigyelmet akkor érdemelte ki, amikor egy Orbán Viktort és Puskás Öcsit fociikonként ábrázoló festményt ajándékozott a miniszterelnöknek, illetve akkor, amikor a borsodi éhségmenet résztvevőit beállította havat lapátolni (hogy mindeközben részeg volt-e, az per tárgya). Tállait jó mameluknak könyvelik el a Fideszben, a nemzetgazdasági tárcánál simán letörte az önkormányzati lobbikat, illetve a gazdaság minden szereplőjére rákényszerítette a kormány akaratát, legyen szó különadókról vagy bármi másról. És a minisztérium, illetve a gazdasági szféra kapcsolattartójaként pontosan ismeri a meghatározó cégek pénzügyi és politikai kapcsolatait egyaránt.

Eltakarja a lőporfüst

Ahhoz persze, hogy precíz végrehajtója lehessen a politikai megrendeléseknek, lojális szervezetre van szükség – folyosói pletykák szerint nem véletlenül követelt a Nemzetgazdasági Minisztérium nulltoleranciát a „megtévedt” NAV-osokkal szemben. Ugyanis az ő kisöprésük örvén számos új embert emelnek be a rendszerbe, sok régit menesztenek, illetve átszerveznek részlegeket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!