Képtelenség a kormány számára kínos ügyet népszavazásra vinni – ha nem az Országos Választási Bizottság (OVB) kaszálja el a kezdeményezéseket, akkor a Kúria. Így a vasárnapi zárva tartás beszüntetéséről szóló referendumot egy éve blokkolja az OVB, az olimpiáról és a Ligetről szóló népszavazást pedig most ölte meg a „legfelsőbb bíróság”.

 
Az olimpiai park Budapesten

Mégpedig azzal a kifogással, hogy az olimpiai népszavazásról szóló „azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról véleményt nyilváníthatnak”.

Ugyanis a kérdés úgy hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?” Márpedig három hét múlva adja be a főváros az első pályázati csomagot, ennyi idő alatt pedig úgysem lehet kiírni a referendumot, azaz a Kúria szerint a kérdés okafogyott. Az nem zavarja a testületet, hogy a háromlépcsős, 2017-ben záruló pályázati folyamatból bármikor ki lehet szállni, azaz releváns, hogy a nép akar-e vagy sem egy 800 milliárd forintba kerülő projektet.

A Liget-projekt kapcsán szintén ciki ítéletet hozott a Kúria, a lényege: törvényi szabályozás rendelkezik a Liget átépítéséről, ennek megváltoztatásához nem elegendő egy fővárosi szintű népszavazás (a referendum célja annyi, hogy ne lehessen csonkolni a zöldterületeket). Ám egyértelmű, hogy a Ligetre nem lehet egy érvényes országos népszavazást szervezni.

A népszavazási kezdeményezés egyik beadója, Karácsony Gergely szerint most tesztelik a Kúriát: azaz új, árnyaltabb kérdéseket adnak be, hogy kiderüljön: egyszeri rossz döntést hozott-e a legfőbb bírói tanács, vagy valóban politikai szándék vezeti a testületet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!