Kiebrudalnák Ádert - Lapátra kerülhet az utolsó renitens fideszes veterán.
- Orbán többek között Matolcsy kedvéért kaszálná el Ádert.
- Az államfői posztra felkészül: Kövér László.

 
Áder János - Fotó: Varga György, MTI

Semmit nem nyom a latban a veteránbarátság, a miniszterelnöknél a Matolcsy György, Habony Árpád, Rogán Antal és Vajna (korábban Andy) András alkotta üzleti és politikai kör mindent visz. Így nem csoda, hogy a régi gárdából Kövér László házelnökön, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszteren, illetve Kósa Lajos frakcióvezetőn kívül szinte senki nem maradt Orbán Viktor környezetében.

A jelek szerint most Áder János vált nemkívánatos személlyé, így ha a kormányfőn múlik, akkor mandátuma lejártával jövőre ki kell költöznie a Sándor-palotából. A pletyka szerint azért, mert visszadobta a törvényt, ami kimondta: az MNB alapítványaiba kitolt adóforintok elvesztik közpénzjellegüket.

És mivel nevezett adóforintok (egy, a köztársasági elnök „vétója” nyomán indult bírósági eljárás eredményeképpen) megőrizték közpénzjellegüket, a jegybank kénytelen volt bevallani, mire is költöttek alapítványai 260 milliárd forintot. Ha akaratlanul is, de Áder lerántotta a leplet arról, miképp finanszírozta Orbán-rendszerét Matolcsy. Így az államfőnek mennie kell. Hogy ez nem pusztán folyosói pletyka, azt Rubovszky György elszólása hitelesítette. A KDNP-s politikus ugyanis egy bizottsági ülésen azt magyarázta fideszes képviselőtársának, hogy Áder nem folytathatja, ugyanis nem létezik, hogy „újraválasszák, a Viktor nem engedi”. (A kereszténydemokrata politikus mindezt úgy jelentette ki, hogy tudta, forog a HírTv kamerája, de abban bízott, hogy a teremben lévő masina nem képes a sokféle hangot egyszerre rögzíteni.) Rubovszky jól értesültsége pedig hiteles, ugyanis jóban van a fent említett körrel – lánya volt többek között a korábban az V. kerületet vezető, most a miniszterelnök kabinetfőnökeként dolgozó Rogán Antall alpolgármestere, illetve egy Rubovszky érdekeltségébe tartozó iroda segített felbecsülni az eladásra szánt kerületi ingatlanok értékét.

A hivatalos verzió szerint persze a kutyát sem érdekli a jövőre esedékes államfőválasztás, Orbán majd csak 2017 februárjában nyitja ki a kérdést, és konzultál a párttal arról, ki lenne a legalkalmasabb a posztra. Ami a formaságokat illeti, Orbán ez esetben nem terjeszkedik túl, hiszen a Fidesz alapszabálya szerint a pártelnök javasol államfőjelöltet a parlamenti frakciónak. Az más kérdés, hogy a miniszterelnök javaslatát célszerű utasításként értelmezni, így Áder sorsa hiába van még hivatalosan nyitva, mennie kell.

Persze a „lex Matolcsy” visszadobása legfeljebb pont lehetett az i-n, ugyanis már hónapokkal korábban szállingóztak a hírek arról, hogy Ádernek felesleges újabb ciklusra készülnie. Az akkori mondás szerint (bár minden porcikája berzenkedett ellene) Kövér László lett volna a köztársaság soron következő elnöke. Az indoklás úgy szólt, hogy könnyebben biztosíthatta volna a miniszterelnök politikai hátországát.

Csak egy példa: államfőként sima utat biztosított volna a rázósabb törvényeknek, és nem okozott volna „áderi kellemetlenségeket”. Egyes információk szerint Orbán továbbra is Kövért látná szívesen első közjogi méltóságként.

 

Nem borultak egymás keblére
Korábban sem volt harmonikus a viszony Orbán és Áder között. Utóbbinak Brüsszelbe kellett mennie EP-képviselőnek, miután egyes hírek szerint megpróbálta letenni a Fidesz éléről a miniszterelnököt. Államfőnek pedig azért térhetett vissza, mert Orbán nem tudott más, pártkonszenzusos jelöltet felmutatni.

 

Volt már baj a veteránokkal
Azért úgy tűnik, igenis szálka egyes fideszes politikusok szemében a második generációs pártvezetők „közpénzkezelési gyakorlata” s gazdagodása. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a fiatalok  urizálását kárhoztatta még tavaly télen, mire a Miniszterelnökséget vezető Lázár János egyből generációs háborúról kezdett beszélni, és megdorgálta Pokornit.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!