Még sohasem történt meg, hogy francia államfőt, még ha csak ex is, őrizetbe vettek, igaz, rövidebb időre. Nicolas Sarkozy, aki szerette meglepni honfitársait, a Párizs környéki Nanterre bűnügyi rendőrségén 15 órán át válaszolt két vizsgálóbíró kérdéseire.

 
Sarkozy őrizetbe vétele - Fotó: Pascal Rossignol

Melyek is lehettek ezek? Talán így: Igaz-e, hogy Kadhafi líbiai diktátor pénzzel támogatta az ön választási kampányát? Igaz-e, hogy belső információs szolgálatot működtetett ügyvédje és egy semmitőszéki bíró segítségével? Igaz-e, hogy az információkért cserébe jól fizető monacói állást ígért a bírónak?

Mindhárom ügyben vádat emeltek az 59 éves Sarkozy ellen, aki tagadja a vádakat és úgy gondolja, hogy valójában a politikába való visszatérését, 2017-es elnökjelöltségét akarják megakadályozni.

A francia sajtóban számtalan találgatás jelent meg arról, hogy mi lehet a háttérben. Egyre többen gondolják, hogy a volt elnök jobbközép pártja, az UMP vezetői szívesebben vennék, ha Sarkozy nem akarna visszajönni, és az igazságszolgáltatással végeztetik el a „piszkos munkát”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!