A sértegetésekig süllyedt a koreai atomvita hangneme. Kim Dzsongun észak-koreai vezető háborodott vénembernek nevezte Donald Trumpot, és megfenyegette, hogy „drágán megfizet” az ENSZ-ben mondott szavaiért.

 
Kin Dzsongun - Fotó: AFP

Az amerikai elnök beszéde arról győzte meg Kimet, hogy helyes utat választott a fegyverkezéssel, és ezt az utat kell követnie a legvégsőkig – idézte a KCNA állami hírügynökség a diktátort. Trump „megsértett engem és országomat a világ színe előtt”, ezért a legkeményebb ellenlépéseket fontolgatják Phenjanban, olvasható a példátlan hangvételű közleményben. Szöuli megfigyelők szerint ez az első eset, hogy észak-koreai vezető közvetlenül szólított meg nemzetközi célközönséget.

Az amerikai elnök kedden arról beszélt a világszervezet plénumán, hogy ha rákényszerítik, „totálisan megsemmisíti” Észak-Koreát. Kimet „rakétaemberként” emlegette, aki „öngyilkos küldetésre” vállalkozott. Ri Jongho külügyminiszter – kevéssé diplomatikusan – kutyaugatáshoz hasonlította Trump szavait, és azzal fenyegetőzött, hogy válaszul újabb hidrogénbombát robbantanak a Csendes- óceánon, nagyobbat, mint eddig bárki.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonya az utóbbi hónapokban mérgesedett el, miután a távol-keleti sztálinista diktatúra rakétakísérletek sorát hajtotta végre, majd szeptember elején újabb nukleáris fegyvert (saját állítása szerint hidrogénbombát) tesztelt. Válaszul az ENSZ amerikai javaslatra szigorította a Phenjan elleni gazdasági büntetőintézkedéseket.

A világot egyre inkább aggasztja a szavak háborúja – a nagyon is valódi tömegpusztító fegyverek árnyékában. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a „hadi hisztéria” katasztrófához vezethet, Antonio Guterres ENSZfőtitkár pedig óvott attól, hogy a felek holdkórosként tántorogjanak a háború felé.

Jegyzet a szeptember 23-án megjelent Vasárnapi Hírekben:
Avar János:
Trump tirádája

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!