Érvényes és eredményes kísérletet tett a héten Németh Szilárd Fidesz-alelnök a parlamenti bizottsági munka eddig nem látott mélységeinek a feltárására. A nemzetbiztonsági bizottság alelnöke elhagyta az ülést, amikor az általa nemzetbiztonsági kockázatnak kikiáltott képviselőtársa, Szél Bernadett (LMP) megjelent a teremben. Ezzel több gond is van, de egy biztos: a gyermekded játékok nem támogatják a hatékony nemzetbiztonságot.

 
A nemzetbiztonsági ülés komolyságának „konyec” - Fotó: Vörös Szilárd


Jóllehet Németh Szilárd a kivonulás opcióját előrebocsátotta, ettől még szimpla játszótéri fogócskának tűnik a kormánypártok gesztusa (durcásan kivonult Lezsák Sándor, Móring József és Csizi Péter is). Különösen aggasztó, ha belegondolunk, hogy mostantól az Alkotmányvédelmi Hivatal (AVH) szabályszerű átvilágítása helyett Németh Szilárd fogja megtippelni, éppen ki jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

A bizottság munkája akkor került ismét reflektorfénybe, amikor Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnök meghívta az ülésre Orbán Viktort, hogy ott a Soros-terv részleteiről kérdezhessék a miniszterelnököt. Akkor Havasi Bertalan sajtófőnök arról adott tájékoztatást, hogy bizottsági ülésen eddig sem jártak kormányfők, és ezen nem terveznek változtatni. Orbánt a csütörtöki ülésre hívták, de ő, ahogy ígérte, nem ment el oda. És nyilván nemcsak azért nem, mert a nagy kivonulásnak nem akart részese lenni, hanem kerülte a kérdéseket, melyek az úgynevezett Soros-tervvel és a titokban befogadott 1300 menedékkérővel összefüggésben megfogalmazódnak.

Orbán helyett Kontrát Károly államtitkár, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője képviselte a kormányt, illetve a szakszolgálatok képviselője is megjelent. Kontrát nyílt ülést kért, de vélhetően csak azért, hogy Németh Szilárd a kamerák előtt fogalmazhassa meg: szerinte Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért ők nem vesznek részt az ülésen.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje egyébként azzal vívta ki ezt a címet, mert korábban dolgozott a kormánypárt által Soros-hálózatnak nevezett Menedék egyesületnél. Azt nem igazán lehet kikövetkeztetni, hogy ha nyilvános egy ülés, akkor milyen információkat takargatnának Szél elől, így inkább arra kell gondolnunk, hogy a vitákat akarják kerülni.

Molnár Zsolt egyébként mindezek után levelet írt Soros Györgynek, hogy tájékoztatást kérjen a nemzeti konzultációban feltett kérdésekről. Ezzel a rezsibiztos szerint Molnár szintén nemzetbiztonsági kockázattá vált. Nem állhatunk messze a valóságtól azzal a feltételezésünkkel, hogy a Fidesz–KDNP ebben a ciklusban már nem igazán akar olyan nemzetbiztonsági bizottsági ülésen részt venni, ahol a plakátokra jellemző kinyilatkoztatásnál bonyolultabb összefüggések – netán kételyek, kérdések – is felmerülhetnek.

Szél Bernadett a nemzetbiztonsági bohózat után a folyosón kérte Németh Szilárdot, tisztázzák a helyzetet. A Fidesz alelnöke a sajtótájékoztatóra hivatkozva időt kért, és azt ígérte, utána az LMP-s politikus rendelkezésére áll, ám ez a találkozó már nem jött létre. Az LMP-frakció irodája előtt ekkor újságírók, és ezzel ismét a fránya kérdések várták Németh Szilárdot…
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!