Élni akarnak az üzletláncok és a kisebb boltok, így jogászok hada bújja a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, hogy ráleljenek arra a kiskapura, amin kimenekülhetnek a jogszabály hatálya alól. Igaz, a törvény maga is ad felmentést számos boltnak, de amelyik nem élvez jogszabályi mentességet, az valószínűleg a Matolcsy György által deklarált elv (mindent szabad, amit a törvény nem tilt) alapján próbál kibúvót találni. Már amíg a kormány be nem falazza a kiskapukat.

 
Boltbezárás - Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Felmentés viszonylag sokaknak jár: a benzinkutak, gyógyszertárak, vendéglátóhelyek mellett a világörökségi területen található üzletek is zavartalanul „vasárnapozhatnak”, ahogy a piacok és a termelői piacok is nyitva lehetnek (igaz, jellemzően épp az utóbbi helyek voltak zárva a hét utolsó napján). Megengedő a törvény a vasúti és autóbusz-pályaudvarok területén található üzletekkel is, itt ugyanis a törvény szövege szerint „kétség esetén a jegyző – a pályaudvar üzemeltetőjével egyetértésben – határozza meg azt, hogy a pályaudvar területe meddig terjed”.

Ám, a jelen állás szerint, több tízezer üzlet lesz kénytelen a vasárnapi bevételétől elbúcsúzni. Azok, akik beletörődtek már a helyzetbe, boltbezárással (Tesco), meghosszabbított hét közbeni nyitva tartással (IKEA) vagy a benzinkutakra való „kitelepüléssel” (Auchan) próbálják menteni, ami menthető. Mások viszont mégis megpróbálják a törvény szövegéből kiolvasni a kerülőutakat.

Többen a házhoz szállításban bíznak – akár Szlovákiából is indulhatnak majd furgonok, amelyek az ajtónk elé helyezik a friss zsömlét és a tejet egyes webáruházak szolgáltatásaként, de elképzelhető, hogy fix pontokra, mondjuk az épp nyitva lévő benzinkutakhoz érkezik az áru. Van, aki a vendéglátóhelyekben reménykedik – így ezekben nem csak a vasárnapi ebédet költhetnénk el, de a vasárnapi nagybevásárlás tételeit is itt lehetne átvenni. (Különösen, ha sikerül például összefogni a multikkal, amelyek akár már szombaton feladnák a kért portékát, ami másnap érne célba.)

A nagyobb üzleteknek nem feltétlenül jelentene megoldást, de a kisebbeknek talán igen, ha a kisboltok vasárnaponként a polcokra helyeznék a termékeiket – természetesen jutalékért cserébe, amit nyilván az árba építene a nagyobb üzlet. Így e megoldások kivétel nélkül újabb tételekkel terhelnék az eddig főként az alacsonyabb ár miatt hipermarketekben vásárló közönség pénztárcáját.

És akadnak csavarosabb, nem az árumozgatásra építő megoldások, például az alkalmazottaknak juttatott tulajdonosi hányad.

Ugyanis ha a 200 négyzetméternél kisebb boltot üzemeltető cégek meg tudják oldani alkalmazott nélkül a nyitva tartást, nem kell lehúzniuk a rolót. Vagyis ha maga a tulajdonos vagy valamelyik családtagja áll a pult mögött, akkor kikerülnek a korlátozás alól. Így állítólag a kereskedőcégek közül sokan új társasági szerződéseket íratnak, és jellemzően 1 százalékot alkalmazottaikra ruháznak az üzletből. És ez még mindig jobb, mintha házasságkötések és örökbe fogadások révén válnának egy nagy családdá…

Az viszont biztos, hogy ezekről a módszerekről a legtöbben nem szívesen beszélnek. És leginkább azért, mert attól tartanak (az eddigiek alapján némileg joggal), hogy az utolsó pillanatban is módosíthat valamennyit a kormány a törvényen.

2016
Akár a jövő évig is elhúzódhat a népszavazási hercehurca.
Szepessy Zsolt (jelenleg az Összefogás Párt elnöke, korábban Monok polgármestere), ha mást nem is, azt sikeresen elérte gyors egymásutánban benyújtott kérdéseivel, hogy mindenki másnak várnia kell. Javaslatait a Nemzeti Választási Iroda elutasította, ám mivel ügye még folyamatban van, nem foglalkoznak más beadványokkal (DK, a VOSZ és a Liga közösen benyújtott kérdéseivel).
(Szepessy fellebbezett a Kúriához - más kezdeményezésnek továbbra sincs esélye. Részletek itt:  Vasárnapi népszavazás: Szepessy lépett, más 3 hónapig nem kezdhet bele )

Hétvégi hír, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ki kell próbálni, hogyan működik a boltok vasárnapi zárva tartása, aztán akár jöhet a népszavazás is – majd valamikor, a távoli jövőben...

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!