Kossuth- és Széchenyi-díjat kapni az utóbbi időben talán nem mindig volt felhőtlenül örömteljes esemény, legalábbis azoknak nem, akik maguk is érezték, hogy (egyébként) kiváló munkásságuk mellett (esetlegesen) politikai orientációjuk is közrejátszott abban, hogy az adott évben (és adott éra alatt) ők részesültek a megtiszteltetésben.

Legendás történetek keringenek korábbi díjazottakról, kezet nem fogó győztesekről és azokról az esetekről, amikor a díjat odaítélő Főbizottság tagjai is csak az újságból értesültek arról, kit is választottak tulajdonképpen. Ezektől eltekintve azonban mind a Kossuth-, mind a Széchenyi-díj igen rangos elismerésnek tekinthető.

Most azonban új korszak köszöntött be, egy kormányrendeletnek köszönhetően ugyanis január 19-én jelentősen megbolygatták a díjazás menetét. Míg korábban szakmai albizottságok segítettek a díjazottak személyének kiválasztásában, addig mostantól egy 15 fős bizottság kezébe kerül majd minden hatalom. A leépítést költségcsökkentéssel magyarázták (annak ellenére, hogy az albizottságok tagjai fizetést egyáltalán nem kaptak). Beszédes lehet az új, teljhatalmú bizottság névsora is: elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, alelnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, művészi, tudományos tevékenységet aktívan nem végző tagja még Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Szakértőként részt vesz majd a munkában többek közt Szőcs Géza, József Attila-díjas költő (egyben jelen kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára) is. A korábban működő tíz albizottság csupán saját „szakterületén” belül vitatta meg a díjazni kívántak érdemeit, míg a mostani bizottság ülésein kis létszámú, ám igen színes és változatos összetételű csoport vehet majd részt. A politika képviselői mellett három agykutató, két irodalmár, és egy-egy történész, vegyészmérnök, jogász, színész, továbbá hegedűművész lesz majd hivatott objektív, értékeken alapuló díjakat osztani. Először most, március 15-e alkalmából.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!